Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή αποφορτίζει το κλίμα στην κυβέρνηση η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον πρωθυπουργό αλλά από το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον προέδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε τεθεί αρχικά επικεφαλής ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ωστόσο μετά από απόφαση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο συμβούλιο μπορούν να μετέχουν μόνο αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Έτσι αποφασίστηκε επικεφαλής να τεθεί ο Κάρολος Παπούλιας με την σύνθεση να παραμένει η ίδια.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αναβάλλονται εξαιτίας της ασθένειας του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη θα επισκεφθούν τις ευρωπαικές πρωτεύουσες το επόμενο διάστημα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους εταίρους δανειστές.

Επομένως το έργο της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη γίνεται ελαφρύτερο και βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση αφού θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν συνεννοήσεις με την τρικομματική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες δεδομένου ότι και οι τρεις πολιτικοί θα απουσιάζουν.

Σημερινό τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν στη Σύνοδο συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία μιας διασυνοριακής τραπεζικής ένωσης, μια στενότερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και το ενδεχόμενο σύστασης ενός ταμείου για την εξόφληση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκτός από τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική ένωση, το έγγραφο αναφέρεται επίσης στην ανάγκη μιας πιο ολοκληρωμένης δημοσιονομικής πολιτικής, τα βήματα για μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση και τον τρόπο διατήρησης της "δημοκρατικής νομιμοποίησης" σε περίπτωση που οι χώρες εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Το έγγραφο έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ