Μικρά, ελαφριά shortcakes, γεμάτα φράουλες και σαντιγί, για ένα κομψό, δροσερό επιδόρπιο.
3 φλυτζάνια φράουλες, κομμένες σε φέτες
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1-2/3 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού baking powder
1/4 κου. γλυκού μαγειρική σόδα
3 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
1 χτυπημένο αυγό
1/2 φλυτζάνι γιαούρτι
2 φλυτζάνια σαντιγί (χτυπήστε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ή ένα φακελάκι έτοιμη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες)
Σ’ ένα μπολ, ανακατέψτε τις φράουλες με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Σκεπάστε τις και βάλτε τις στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη 1 κουταλιά ζάχαρη, το baking powder και τη σόδα. Ρίξτε το βούτυρο και ζυμώστε με τα χέρια ή με το μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Ανακατέψτε το αβγό και το γιαούρτι. Προσθέστε το στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε να ενοποιηθούν. Βάλτε τη ζύμη σε ξεχωριστές 8 κουταλιές, σ’ ένα ταψάκι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 7-8 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάλτε τα απ’ το ταψί και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος ή φτιάξτε την έτοιμη σαντιγί.
Για το σερβίρισμα, κόψτε τα shortcakes οριζόντια στη μέση και βάλτε το κάτω μέρος σε πιάτο. Βάλτε επάνω φράουλες και σαντιγί. Βάλτε τα καπάκια.