Μπροστά σε μία τρομακτική και δυσάρεστη κατάσταση βρέθηκαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου των νησιών Γκαλαπάγκος, όταν απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, ο «Μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα του κόσμου, σηματοδοτώντας έτσι τον οριστικό αφανισμό του είδους της.
Ο «Μοναχικός Χόρχε»,ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν επί ματαίω να επιτύχουν την αναπαραγωγή του. Χωρίς απογόνους και χωρίς γνωστά άτομα του υποείδους του, η χελώνα αυτή ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.
Από τους υπεύθυνους του Πάρκου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του, από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, τον Φάουστο Γέρενα, ενώ θα διενεργηθεί νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του, αφού οι χελώνες αυτού του είδους ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια.
Ο Χόρχε, βρέθηκε για πρώτη φορά το 1972, από έναν ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα, ανατρέποντας τις θεωρίες των περιβαλλοντολόγων της εποχής του, οι οποίοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί.
Αφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ζευγάρωσε, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές χελώνες, χωρίς όμως να ζευγαρώσει.
Οι γιγάντιες χελώνες ήταν το σύμβολο των νησιών Γκαλαπάγκος και προσέλκυαν περισσότερους απο 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, ενω μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα υπήρχε μεγάλος αριθμός χελώνων στην ευρύτερη περιοχή των νησιών, οι οποίες όμως εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες μέχρι του σημείου εξαφάνισής τους.