Με... μπούσουλα την 7σέλιδη αναφορά που είχε συντάξει το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του μήνα, θα κινηθούν οι ελεγκτές της Τρόικα όταν θα ξεκινήσουν το "ξεσκόνισμα".
Με δεδομένο, δε, ότι όλα τα μείζονα θέματα παραμένουν ανοικτά, ήδη διατυπώνονται επιφυλάξεις- αν όχι ενστάσεις- για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να ξεκινήσει από τώρα μια συζήτηση για επιμήκυνση ή αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
Μεταξύ αυτών που πρέπει να έχουν γίνει έως το τέλος του μήνα και θα εξεταστούν από τη Τρόικα, είναι
- Η μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια,
- Η εκπόνηση του σχεδίου περικοπών στο ύψος του 5,5% του ΑΕΠ -δηλαδή περίπου 11,5 δισ.-,
- Ο νέος Φορολογικός νόμος, που πρέπει να κινείται στη λογική της απλοποίησης του συστήματος και της εξάλειψης των απαλλαγών,
- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων,
- Παρεμβάσεις στην Υγεία όπως η μείωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς και ο έλεγχος της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής δαπάνης,
- Η εφαρμογή του ανοίγματος των "κλειστών" επαγγελμάτων όπως οι νέες προϋποθέσεις άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος και
- Η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών.
Στον ίδιο μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων συμπεριλαμβάνεται η λήψη μέτρων για τη συνάρτηση των τιμών χονδρικής- λιανικής στα τιμολόγια της ΔΕΗ κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει αυξήσεις, η μείωση κατά 50% των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το κέντρο IBC.
Το φορολογικό
Ειδικά όσον αφορά στο Φορολογικό, αν και το κείμενο συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών είναι μάλλον προσεκτικά διατυπωμένο, οι δυσκολίες για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι μεγάλες.
Η όποια συζήτηση θα γίνει επί τη βάσει της επισήμανσης από τη Τρόικα ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, πόσο μάλλον όταν έχει αναληφθεί συγκεκριμένη δέσμευση για 3,2 δισ. ευρώ από αυτή τη πηγή.
Ακόμα και η λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος δύσκολα μπορεί να «περπατήσει», αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή, θα έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ, όπως επίσης ότι η επαναφορά του αφορολογήτου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ, θα απαιτήσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από άλλη πηγή.