Η Λύκαινα του Καπιτωλίου, το μπρούτζινο άγαλμα που εικονίζει το διασημότερο σύμβολο της αρχαίας Ρώμης, όπως αποδεικνύει μια νέα μελέτη, δεν φιλοτεχνήθηκε κατά την αρχαιότητα, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι ιστορικοί της τέχνης, αλλά στον Μεσαίωνα!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, που έκαναν ραδιοχρονολόγηση του έργου με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και της θερμοφωταύγειας πιστεύουν ότι η Λούπα Καπιτολίνα, όπως αποκαλείται στα λατινικά, χρονολογείται από το 12ο αιώνα μ.Χ. και όχι από τον 5ο αιώνα π.Χ..
Το άγαλμα εικονίζει μια λύκαινα που θηλάζει το Ρωμύλο και τον Ρώμο, τους θρυλικούς δίδυμους που ίδρυσαν τη Ρώμη το 753 π.Χ..
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δίδυμα αγοράκια προστέθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, πιθανότατα από τον γλύπτη Αντόνιο Πολαγιούλο.
Θεωρούσαν όμως ότι η λύκαινα ήταν παλαιότερη, ενδεχομένως λάφυρο από κάποια λεηλασία που το χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες ως σύμβολο της ίδρυσης της πόλης τους.
«Σήμερα πιστεύουμε ότι είναι μεσαιωνικό αντίγραφο ενός ετρουσκικού έργου», δήλωσε ο Ουμπέρτο Μπρόκολι, ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων του δήμου της Ρώμης, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης.
Ο Μπρόκολι υπενθύμισε ότι πρώτος ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Γιόχαν Γιόακιμ Βίνκελμαν είχε υποστηρίξει ότι το άγαλμα ήταν έργο ενός Ετρούσκου καλλιτέχνη του 5ου π.Χ. αιώνα, βασιζόμενος στον τρόπο με τον οποίο είχε φιλοτεχνηθεί το τρίχωμα της λύκαινας. «Η επιστημονική διαμάχη κράτησε αιώνες, τουλάχιστον μετά την εποχή του Βίνκελμαν, και η γνώμη μου είναι ότι δεν θα πάρουμε ποτέ οριστική απάντηση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ