Mε ένα αμφιλεγόμενο κείμενο το οποίο τιτλοφορείται «Το Μέλλον που Θέλουμε» υιοθετήθηκε επίσημα την Παρασκευή ως η τελική διακήρυξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Σύνοδο του G20.
Το κείμενο 49 σελίδων που πρότεινε η οικοδέσποινα Βραζιλία έγινε αποδεκτό από τις 193 χώρες που έλαβαν μέρος στην τριήμερη σύνοδο. Προτείνει την υιοθέτηση της «πράσινης οικονομίας» κι ένα πιο βιώσιμο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο. Ορίζει ότι σαφέστεροι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να τεθούν ως το 2015, αν και δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Ωστόσο το κείμενο αυτό επικρίθηκε από αρκετές πλευρές για την αοριστία και την έλλειψη φιλοδοξίας του.
Η σύνοδος -που πραγματοποιήθηκε 20 χρόνια μετά την Σύνοδο για την Γη η οποία είχε διοργανωθεί επίσης στο Ρίο και 40 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια συνάντηση για το περιβάλλον στη Στοκχόλμη- είχε ως στόχο να ενισχύσει την «πράσινη οικονομία». Όμως η διακήρυξη αναφέρει την πράσινη οικονομία απλώς ως έναν από τους πιθανούς δρόμους προς την αειφόρο ανάπτυξη.
«Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δώσουμε όραμα, δεσμεύσεις και πάνω απ' όλα ηγεσία στον κόσμο. Δυστυχώς το παρόν έγγραφο αποτελεί αποτυχία», δήλωσε η Μέρι Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας και νυν επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.