Από το Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκίνησε το... ψηστήρι στους Ευρωπαίους για την αλλαγή των πλέον επώδυνων όρων του Μνημονίου, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα όσους πίστευαν ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι ένας... υγιεινός περίπατος.
«Εάν ρωτήσετε τους οικονομολόγους ποιο είναι το βιώσιμο επίπεδο Χρέους, θα σας πουν το 60% του ΑΕΠ. Με το 120% ήμαστε γενναιόδωροι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή οι Έλληνες δυσκολεύονται, πρέπει να το κάνουμε 150%. Αυτά είναι ανοησίες, δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα.
Ο κεντρικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, με βασικό επιχείρημα τη πολύ βαθύτερη ύφεση και τις δημοσιονομικές της επιπτώσεις, που τελικά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, φέρνουν νέα μέτρα λιτότητας και απομακρύνουν τον χρονικό ορίζοντα μείωσης του Ελλείμματος και του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Ζανιάς στο Eurogroup, όπου επί περίπου δύο ώρες συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, δε, ότι τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες του Προϋπολογισμού κινούνται εντός των στόχων, παρά την ύφεση, καλώντας τους Ευρωπαίους να μην υποτιμούν όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά, δε, στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, αυτό που «καίει» την ελληνική πλευρά είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι επανακτάται με γοργούς ρυθμούς η χαμένη ανταγωνιστικότητα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζανιάς επικαλέστηκε τόσο τα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά περίπου 6,5 δισ ευρώ μέσα σε δύο χρόνια όσο και τα στοιχεία που αποτυπώνουν την εντυπωσιακή μείωση του κόστους εργασίας.
Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση- που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να κρατήσει έως το Σεπτέμβριο- θα είναι η «τρύπα» των 750 εκατ. ευρώ στα έσοδα, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ, οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, το ότι είναι στον «αέρα» το νέο Φορολογικό, όπως επίσης το σχέδιο περικοπών 11 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο Δημόσιο θα αποτελέσει σημείο τριβής το ότι δεν προχωρούν συγχωνεύσεις- «λουκέτα» σε οργανισμούς, ότι είναι στον «αέρα» οι περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και η μηδενική επίδοση στις αποκρατικοποιήσεις. Σε εκκρεμότητα είναι και η αλλαγή του καθορισμού του κατώτερου μισθού (νομοθέτηση με τριμερή συμφωνία), που αποτελεί σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το επόμενο βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.