Το 4,88% αγγίζουν τα επιτόκια στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων - iefimerida.gr

Το 4,88% αγγίζουν τα επιτόκια στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκαρφαλώνει μήνα με το μήνα το επιτόκιο που επιβαρύνει τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σημερινής έκδοσης, η απόδοση προσεγγίζει τα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου (4,90%), φτάνοντας στο 4,88%.

Κατά τη δημοπρασία αντλήθηκαν 1,250 δισ. ευρώ, ενώ στα 375 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι μη ανταγωνιστικές προσφορές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,625 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή των ξένων να φτάνει στο 34,2%. Με δεδομένο, δε, ότι θα αντληθούν άλλα 375 εκατ. ευρώ την Πέμπτη από το νέο γύρο μη ανταγωνιστικών προσφορών, το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών από τη νέα έκδοση θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Αν και από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι το επιτόκιο παραμένει κάτω από το μέσο επιτόκιο των δανείων της Τρόικας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο και μετά η απόδοση των εντόκων γραμματίων ακολουθεί παράλληλη πορεία με τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο το επιτόκιο ήταν 4,64%, τον Μάρτιο στο 4,75% και τον Απρίλιο στο 4,80%.

Όσον αφορά, δε, στη συνολική εικόνα της αγοράς ομολόγων, παρά το ότι παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση των spreads (και άνοδος του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο) λόγω της έντονης φημολογίας για παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, τα τελικά επιτόκια παραμένουν απαγορευτικά και επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι η επιστροφή στις αγορές θα αργήσει. Ειδικότερα, στη μία το μεσημέρι το τελικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 15,3%, του 2ετούς στο 24,78%, του 3ετούς στο 24,4%, του 5ετούς στο 16,62%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ