Δικαστική έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) διέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης.
Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΕΔΟΕΑΠ, να προσφύγει στα εγχώρια και ευρωπαϊκά δικαστήρια για το κούρεμα των ομολόγων και το ύψος της περιουσίας του ταμείου, ο κ. Πεπόνης διέταξε δικαστική έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες για το πρόβλημα ρευστότητας και κατά συνέπεια βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο.
Η έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση καθώς ο εισαγγελέας δεν θα ερευνήσει μόνο τυχόν ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)για το «κούρεμα», αλλά και τυχόν ευθύνες στελεχών του ΕΔΟΕΑΠ ως προς τη διαχείριση των αποθεματικών του ταμείου.
Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χτες με επιστολή της ΤτΕ με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αναφορικά με το γεγονός ότι τα αποθεματικά του ταμείου στο κοινό κεφάλαιο της τράπεζας περιορίστηκαν από 115.000.000 ευρώ πριν από το PSI, σε μόλις 5.600.000 ευρώ.
Η ΤτΕ ξεκαθαρίζει ότι οι αναλήψεις που ζητούσε και τελικά έκανε ο ΕΔΟΕΑΠ για να καλύψει πάγιες ανάγκες του, γίνονταν μέσω ρευστοποίησης των νέων, μετά το PSI, ομολόγων που βρίσκονταν στο Κοινό Κεφάλαιο.
Το Δ.Σ. και ο οικονομικός διευθυντής του ΕΔΟΕΑΠ επιμένουν ότι δεν είχαν επίσημη ενημέρωση. Προς τούτο έδωσαν στη δημοσιότητα πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι μετά τις 28/3/12 το υπόλοιπο του λογαριασμού, μετά και δύο αναλήψεις ύψους 10 εκ.. ευρώ, δεν ήταν 35 εκ. ευρώ, βάσει την τρέχουσας τιμής ομολόγων όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υποδιοικητής της ΤτΕ, αλλά εμφανίζεται να διατηρείται στο ποσό των 105,3 εκ. ευρώ.