Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας πρότεινε την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος όλων όσοι καταδικάζονται για την διάπραξη «εγκλημάτων τιμής», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα.
«Είναι καιρός να εκριζώσουμε αυτές τις βάρβαρες, φεουδαλικές πρακτικές που δυσφημούν το έθνος μας», ανέφερε το δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Hindu, στην απόφασή του με την οποία επικύρωσε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης σε βάρος ενός άνδρα ο οποίος σκότωσε την κόρη του σ' ένα τέτοιο έγκλημα.
Στην Ινδία η θανατική ποινή επιβάλλεται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις· τα εγκλήματα τιμής αντιμετωπίζονται ως φόνοι και τιμωρούνται στις περισσότερες πτώσεις με την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης.
Το δικαστήριο ανέφερε πως κατά την άποψη των μελών του τα «εγκλήματα τιμής» υπεισέρχονται στην κατηγορία των «σπανιότερων των σπανίων περιπτώσεων» στις οποίες θα έπρεπε να επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών.
«Αυτό είναι απαραίτητο για την αποτροπή τέτοιων εξοργιστικών, απολίτιστων συμπεριφορών. Όλα τα άτομα που σχεδιάζουν να διαπράξουν 'εγκλήματα τιμής' θα όφειλαν να ξέρουν ότι τους περιμένουν οι αγχόνες», ανέφερε το δικαστήριο.
Δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό αυτού του είδους των εγκλημάτων στην Ινδία, αλλά ακτιβιστές λένε ότι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες εξοστρακίζονται ή δολοφονούνται κάθε χρόνο διότι αψηφούν τις παραδόσεις των καστών και του εθιμικού οικογενειακού δικαίου, ειδικά στις βόρειες πολιτείες Χαριάνα και Ούταρ Πραντές.