Την Πέμπτη το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί όπως όλα δείχνουν, ο «μαραθώνιος» των τελευταίων ημερών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τις πληροφορίες να δείχνουν πως το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι σαφώς πιο ολιγομελές από το προηγούμενο.
Την Τετάρτη τα κομματικά επιτελεία έκαναν πυρετώδεις προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που εμφανίζονταν, τόσο εσωκομματικοί, όσο και προγραμματικοί.
Μετά από δύο ημέρες συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στο τελικό προσχέδιο για την προγραμματική συμφωνία. Τα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ωστόσο παραμένουν ανοικτά ακόμη τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και του θεσμικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος τα οποία θα απασχολήσουν το πρωί της Πέμπτης τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Χρύσανθο Λαζαρίδη από τη ΝΔ, τον Κώστα Σκανδαλίδη και Σταύρο Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, σε νέα συνάντηση τους στη Βουλή.
Το προσχέδιο ωστόσο αυτό δόθηκε ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι μετά την συνάντηση που είχαν με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον, κατά πληροφορίες, προοριζόμενο για το ίδιο αξίωμα στη νέα κυβέρνηση, Βασίλη Ράπανο, συζητούν για να καταλήξουν στην τελική μορφή του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς που ορκίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης νέος πρωθυπουργός, έχει την πρόθεση οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης και η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί το μεσημέρι της ίδια μέρας. Πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά, είναι να σχηματίσει σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς.
Επίσης αποφασισμένος εμφανίζεται στο να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.
Υπενθυμίζεται πως για συμβολικούς λόγους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα μεταβούν μαζί στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θεσμικά δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου, ωστόσο η παρουσία τους θα έχει και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού θα αποτελέσει την άτυπη πρεμιέρα για την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση δείχνοντας στους εταίρους μας ό,τι η νέα κυβέρνηση έχει πραγματικά οικουμενικό χαρακτήρα αλλά και αποφασιστικότητα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές μας.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το πρώτο υπουργείο που έκλεισε είναι το Οικονομικών με υπουργό τον Βασίλη Ράπανο διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργος Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στην θέση του αναπληρωτή ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου και είναι τώρα υπηρεσιακός, ο Κωστής Χατζηδάκης θα είναι πιθανότατα στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, και ο Σταύρος Δήμας ή Πάνος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Εξωτερικών
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος συζητώνται τα ονόματα του σημερινού υπηρεσιακού υπουργού Γρηγόρη Τσάλτα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο υπουργείο Παιδείας είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, με αναπληρωτή τον Κώστα Καρτάλη, ενώ στο υπουργείο Τουρισμού είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει η Ολγα Κεφαλογιάννη.
Για το υπουργείο Εθνικής Αμύνης πιθανότατα θα επιλεγεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας.
Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παραμείνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ δεν αποκλείεται στο υπουργείο Εσωτερικών να μείνει στη θέση του ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, και οι δύο επιλογές του κ. Κουβέλη.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα τοποθετηθεί πιθανότατα ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Δικαιοσύνης μάλλον ο Κώστας Τζαβάρας.
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη με υφυπουργό τον Μάριο Σαλμά.