Η χρήση του EFSF για την μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας θα αποτελούσε μια λύση τύπου «χρηματοοικονομικής παρακεταμόλης», που θα απάλυνε τον πόνο της κρίσης αλλά δεν θα επάλυνε τα γενεσιουργές της αιτίες, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιου για την Οικονομία Όλι Ρεν, ερωτήθηκε σχετικά με την ιταλική πρόταση να δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός ο οποίος θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ταμεία να αγοράζουν τίτλους ευάλωτων χωρών οποτεδήποτε το επιτοκιακό κόστος του δανεισμού τους ανεβαίνει σε επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα υψηλά.
«Αυτά είναι εργαλεία που μπορούν να αμβλύνουν τις εντάσεις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά δεν κάνουν τίποτε για την αντιμετώπιση των αιτίων των ανησυχιών στις αγορές», δήλωσε ο Αλταφάζ. «Είναι χρηματοοικονομική παρακεταμόλη».
Οι μηχανισμοί για την αγορά ομολόγων «δεν επιλύουν τα αίτια των διαρθρωτικών προβλημάτων των οικονομιών της Ιταλίας, της Ισπανίας ή άλλων (και) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Αλταφάζ.
Η ιταλική πρόταση διατυπώθηκε αφού τα επιτόκια των ισπανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το όριο του 7%--που ανάγκασαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προσφύγουν σε διεθνή δανεισμό--ενώ τα επιτόκια της Ιταλίας ξεπέρασαν το 6%.
Στο σημερινό ταμείο της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), υπάρχουν προβλέψεις για την αγορά ομολόγων, αλλά αυτή είναι μια πολύ λιγότερο αυτοματοποιημένη διαδικασία από όσο θα επιθυμούσε η Ρώμη.
Η παρέμβαση του ΕΤΧΣ στις αγορές ομολόγων θα ήταν πιθανή μόνο εάν υπήρχαν «εξαιρετικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα», κάτι το οποίο θα έπρεπε να αναγνωριστεί από όλα τα κράτη που συμμετέχουν στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.
Σε αντάλλαγμα για μια τέτοια παρέμβαση, οι χώρες που θα ζητούν τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να κάνουν «κατάλληλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες»--κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία ή η Ισπανία θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν στη λήψη ακόμα πιο επώδυνων οικονομικών μέτρων.
Πέραν αυτού, οι αγορές ομολόγων από το ΕΤΧΣ είναι δυνατές μόνο για τις χώρες οι οποίες δεν έχουν «προβλήματα φερεγγυότητας των τραπεζών που θα αποτελούσαν απειλή για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ», κάτι το οποίο μάλλον αποκλείει την Ισπανία.
Ο Αλταφάζ είπε ακόμα ότι ως τώρα, ούτε η Ρώμη ούτε η Μαδρίτη έχουν αφήσει να διαφανεί πως προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το ΕΤΧΣ για το σκοπό αυτό.