Έρευνα για τον θάνατο των 61 προσφύγων ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης - iefimerida.gr

Έρευνα για τον θάνατο των 61 προσφύγων ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διενέργεια έρευνας ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με το δημοσιέυμα που κατηγορέι το ΝΑΤΟ για εγκληματική αμέλεια, στην υπόθεση θανάτου 61 προσφύγων που ταξίδευαν απο τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Από πείνα και δίψα πέθαναν 61 Λίβυοι πρόσφυγες, πριν το σκάφος τους δέσει στις ακτές της Λιβύης, από όπου είχε φύγει μερικές μέρες νωρίτερα, παρά τις εκκλήσεις βοήθειας προς παραπλέοντα σκάφη και αεροσκάφη. Στο σκάφος επέζησαν 11 άτομα, δύο από τα οποία πέθαναν λίγο μετά από την άφιξή τους στη Λιβύη.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η βρετανική εφημερίδα "Guardian", παραπέμποντας στις μαρτυρίες των επιζώντων και συγγενών των φυγάδων, με τους οποίους επικοινωνούσαν τηλεφωνικά. Κατά τα δημοσιεύματα, στη διάρκεια του άτυχου ταξιδιού τους, οι Λίβυοι είχαν εντοπιστεί από δυτικά σκάφη, που έπλεαν στην περιοχή, αλλά αγνοήθηκαν, ωστόσο αξιωματούχοι των ναυτικών δυνάμεων, αρχικά, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία και τελικά τη διέψευσαν.

Αναλυτικότερα, στις 25 Μαρτίου φαίνεται πως αναχώρησε ένα σκάφος που μετέφερε 72 άτομα (πολιτικούς πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά) από την Τρίπολη για τη Λαμπεντούζα. Δεκαοκτώ ώρες μετά από την αναχώρησή του διαπιστώθηκε ότι είχε διαρροή καυσίμου και ζήτησε τηλεφωνικά τη βοήθεια του πατέρα Ζεράι, ενός ιερέα από την Ερυθραία που λειτουργεί μια οργάνωση εξυπηρέτησης προσφύγων (με έδρα τη Ρώμη). Η ιταλική ακτοφυλακή φαίνεται πως διαβεβαίωσε τον ιερέα πως το σήμα κινδύνου είχε ληφθεί, πλην όμως στις εκκλήσεις βοήθειας που απηύθυνε το Λιβυκό σκάφος προς στρατιωτικό ελικόπτερο και ΝΑΤΟϊκό πολεμικό πλοίο, δεν βρήκε ανταπόκριση και έπειτα από 16 μέρες επέστρεψε στη Λιβύη.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως εκείνη την περίοδο στην περιοχή βρισκόταν μόνο το ιταλικό πλοίο "Γκαριμπάλντι", που έπλεε, όμως, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων και άρα είναι εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος. Επίσης, η ίδια αξιωματούχος υποστήριξε ότι στις 26-27 Μαρτίου ΝΑΤΟϊκές μονάδες ασχολήθηκαν με τη διάσωση περίπου 500 ανθρώπων, από σκάφη που έπλεαν σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από την Τρίπολη.

Ωστόσο, το δημοσίευμα της "Guardian" ανέφερε ότι, σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας, το παραπλέον πλοίο πρέπει να ήταν το γαλλικό "Σαρλ Ντε Γκολ", το οποίο λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις, αλλά δεν τελεί υπό τη Συμμαχική αιγίδα. Μετά ταύτα, οι γαλλικές αρχές διέψευσαν την πληροφορία - «ποτέ δεν ήρθε το πλοίο σε επαφή με τέτοιου είδους σκάφος, ούτε κάποιο άλλο γαλλικό πλοίο», σημείωσε ο εκπρόσωπος των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων

Κατά τις μαρτυρίες του δημοσιεύματος, πάντως, «από ένα ελικόπτερο, ένστολοι έριξαν στους επιβάτες του λιβυκού σκάφους μερικά μπουκάλια με νερό και μερικά πακέτα μπισκότων», ενώ στις 29 ή 30 Μαρτίου δύο ΝΑΤΟϊκά αεριωθούμενα πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος, όπου οι πρόσφυγες έτειναν ψηλά δύο μωρά για να δείξουν ότι είναι άοπλοι και χρήζουν βοήθειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ