Εχει κατασταλάξει ο Αντώνης Σαμαράς στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει «γαλάζια σφραγίδα» αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν με κορυφαία πρόσωπα.
Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιωχθεί να είναι ολιγομελές με στόχο να αποτελείται από 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς και με τη ΝΔ να είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει θέσεις στους κυβερνητικούς της εταίρους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ του σφιχτού κυβερνητικού σχήματος και μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πρότεινε κυβέρνηση με 16 υπουργούς.
Ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιάννης Στουρνάρας, δύο πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι έχουν προταθεί να αναλάβουν υψηλόβαθμους ρόλους στο νέο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.
Τον Βασίλη Ράπανο πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φώτης Κουβέλης, για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φαίνεται ότι δεν διαφωνεί.
Ενδιαφέρον από πολλά στελέχη υπάρχει για το υπουργείο Εξωτερικών, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να αποτελεί τον βασικότερο υποψήφιο.
Ενισχυμένο ωστόσο είναι και το σενάριο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από την πλευρά της ΝΔ για Πρόεδρος της Βουλής, θέση την οποία διεκδικούν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την Ντόρα Μπακογιάννη που μέχρι στιγμής δεν εμφανίζεται ως υποψήφια υπουργός.
Ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται ως βασικός υποψήφιος για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο όμως ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, υπηρεσιακού υπουργού στο ίδιο χαρτοφυλάκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη ένα στέλεχος της ΝΔ που θεωρείται σίγουρο στη νέα κυβέρνηση είναι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η προϋπηρεσία του οποίου στο υπουργείο Παιδείας έχει εκτιμηθεί ως επιτυχημένη.
Ακόμη δύο στελέχη που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι προορίζονται για τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών αντιστοίχως.
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός ο Φραγκούλης Φράγκος αλλά τη θέση εποφθαλμιά και ο κ. Αβραμόπουλος.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού -δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ- Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο Νίκος Δένδιας, υπουργός επί κυβερνήσεων Καραμανλή.
Πολλοί θεωρούν φαβορί για τη θέση της υπουργού Τουρισμού την Όλγα Κεφαλογιάννη, ανεξαρτήτως εάν η θέση αυτή υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού ή παραμείνει ως υφυπουργείο.
Σίγουρη θα πρέπει ακόμη να θεωρείται η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον Αντώνη Σαμαρά, που σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να δοθεί στον Αλέξανδρο Τουρκολιά, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας.
Κάντε κλικ εδώ για για περισσότερες πληροφορίες για τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο.