Το G20 και η Ευρωζώνη κήρυξαν τον πόλεμο στους κερδοσκόπους με 750 δισ. μετρητά - iefimerida.gr

Το G20 και η Ευρωζώνη κήρυξαν τον πόλεμο στους κερδοσκόπους με 750 δισ. μετρητά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα τα όπλα της αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Ευρωζώνη για τη διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, ρίχνοντας στις αγορές τα 750 δισ. ευρω από τα ταμεία EFSF και ESM για την απευθείας αγορά των ομολόγων αυτών των χωρών.

Σύμφωνα με άρθρο στη σημερινή Daily Telegraph, η διάσωση-μαμούθ συμφωνήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G20 και είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί στροφή στην μέχρι τώρα πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, που έχει στόχο να πείσει τις αγορές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης -και η πλέον ωφελημένη από το ευρώ- είναι έτοιμη επιτέλους να υποστηρίξει πραγματικά τα PIGS (Πορτογαλια, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία).

Το νέο σχέδιο, που θα ανακοινώσει σύντομα η Ευρωζώνη, είναι προϊόν της πίεσης που άσκησαν οι ισχυροί της Γης και ιδιαίτερα ο Μπάρακ Ομπάμα, που βλέπει τις αμερικάνικες εκλογές να έρχονται και δεν θα ήθελε καθόλου να κάνει προεκλογική εκστρατεία εν μέσω μιας νέας βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε μετά το τέλος της συνόδου των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού το βράδυ της Τρίτης, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση για να μειώσουν το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα δύο Ταμεία διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με τα 250 δισ. και ο διάδοχος Ευρωπαΐκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με τα 500 δισ. ευρώ αντίστοιχα, θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα από τις χρεοκοπημένες χώρες.

Μέχρι τωρα, οι πόροι του EFSF χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που είναι απείρως μικρότερα οικονομικά μεγέθη από την Ισπανία και την Ιταλία. Επιπλέον, με το νέο σχέδιο αλλάζει ο «τρόπος» διάσωσης. Αντί για το σύστημα «σας δίνουμε λεφτά για να εφαρμόσετε λιτότητα» που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι πόροι των δύο Ταμείων θα χρησιμοποιηθούν για την απευθείας αγορά του χρέους των δύο χωρών από τις αγορές, πράγμα που μέχρι πρότινος έκανε μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργώντας πολλές αντιδράσεις από τη Γερμανία.

Τελικός στόχος του σχεδίου είναι να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, με μείωση των spreads των ομολόγων τους, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία που θέτει την ύπαρξη του ευρώ σε αμφισβήτηση. Για να γίνει αυτό, η Ευρωζώνη φαίνεται αποφασισμένη να κάνει επίδειξη δύναμης στις αγορές ρίχνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια στα ομόλογα αυτών των δύο χωρών.

Όπως είναι φυσικό, οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν το νέο σχέδιο. Ο Ολάντ δηλωσε ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Γαλλίας δεν είναι αποδεκτό και ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην κερδοσκοπία των αγορών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωσκεπτικιστής Ντέιβιντ Κάμερον, που δήλωσε ότι «είδε» μια νέα ώθηση να διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη «ώστε να χρησιμοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς, τους θεσμούς, όλη τη δύναμη πυρός που έχουν», προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ