Le Monde: Θα κυβερνήσει η ΝΔ, η οποία ευθύνεται εν μέρει για την κρίση - iefimerida.gr

Le Monde: Θα κυβερνήσει η ΝΔ, η οποία ευθύνεται εν μέρει για την κρίση

Le Monde : Θα κυβερνήσει η ΝΔ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Για τον Αντώνη Σαμαρά και για τη ΝΔ έφτασε η ώρα της αλήθειας: Πρέπει να βγάλουν τη χώρα από την κρίση για την οποία είναι εν μέρει υπεύθυνοι» γράφει σε σημερινό της άρθρο η έγκυρη εφημερίδα Le Monde. Αναφέρει μάλιστα ότι επί ΝΔ, μεταξύ 2000-2009 το χρέος της Ελλάδας διπλασιάστηκε και έφτασε από 160 δισ. ευρώ σε 320 δισ. ευρώ.

«Αλλά τότε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε μακιγιάζ στους προυπολογισμούς πριν παραχωρήσει τη θέση του στον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου», γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις έντονες διεργασίες που γίνονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί αφού και στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι Ελληνες δεν κατάφεραν να διεκπεραιώσουν αυτό «το παιχνιδάκι των συμμαχιών».

«Μακάρι να μας εκπλήξουν ευχάριστα !» αναφωνεί η Le Monde, δανειζόμενη τη φράση από το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή. Η γαλλική εφημερίδα εκπλήσσεται μάλιστα διότι η Καθημερινή αποκαλεί τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «αστικά κόμματα» και τα κάλεσε να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα και πατριωτισμό ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Ο όρος «αστικά κόμματα» για τους κομματικούς σχηματισμούς που είναι κεντρώοι δεν είναι υποτιμητικός στην Ελλάδα η οποία έχει κόμματα ακροαριστερά και ακροδεξιά στη Βουλή» επισημαίνει η Le Monde.

«Προς αυτά τα αστικά κόμματα στρέφεται τώρα ο Σαμαράς για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Η επιλογές είναι λίγες : υπάρχουν οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ παρότι δεν θεωρείται πλέον από τους ψηφοφόρους του ότι είναι κόμμα της Αριστεράς. Στις 17 Ιουνίου ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ειδικά όσοι ανήκουν στις προνομιούχες τάξεις, ψήφισαν τον Σαμαρά, το φαβορί των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει και ένα νέο κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά που δημιουργήθηκε το 2010 όταν η δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε διάσπαση».

Και καταλήγει η εφημερίδα Le Monde το σχολιασμό του για τον ΣΥΡΙΖΑ : «Σε απόσταση αναπνοής από τη Ν.Δ. βρίσκεται το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με 26% των ψήφων. Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι 50άρης, άνεργος και έχει λίγες ελπίδες να ξαναπιάσει δουλειά. Η μεσαία τάξη που υποφέρει από τα οικονομικά μέτρα δεν θα δώσει καμία περίοδο χάριτος στον Σαμαρά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ