Ο σούπερ υπολογιστής «Sequoia» της ΙΒΜ, αναδείχτηκε ως ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο, αφήνοντας τον μέχρι πρότινος «βασιλιά» στον τομέα αυτό, τον υπολογιστή «K» της ιαπωνικής Fujitsu να... τρώει τη σκόνη του.
Το νέο «τέρας» της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ είναι εγκατεστημένο στο εθνικό εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια.
Ο «Sequoia», σύμφωνα με το BBC θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν οι πραγματικές υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, αφού θα χρησιμοποιηθεί για προσομοιώσεις που θα βοηθήσουν, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής των γερασμένων πυρηνικών όπλων.
Το μηχάνημα της ΙΒΜ είναι σε θέση, μέσα σε μία μόνο ώρα, να κάνει υπολογισμούς που θα απαιτούσαν 6,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν κομπιουτεράκια χειρός επί 320 χρόνια, χωρίς διακοπή!
Οι ΗΠΑ τώρα έχουν τρεις υπολογιστές στη λίστα των δέκα πιο γρήγορων σούπερ-υπολογιστών, αν και πριν από έξι μήνες είχαν πέντε.
Η Κίνα και η Γερμανία έχουν από δύο, ενώ η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία από έναν. Ο κατασκευαστής που κατέχει την αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση στους υπερ-υπολογιστές, είναι η ΙΒΜ, αφού οι πέντε από τους δέκα ταχύτερους στον κόσμο, είναι δικά της δημιουργήματα, άσχετα με τη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένοι.
Ο «Sequoia», που χρησιμοποιεί 1,5 εκ. επεξεργαστές, είναι 1,55 φορές πιο γρήγορος από τον ιαπωνικό «Κ». Είναι, επίσης, πολύ πιο αποδοτικός ενεργειακά, καθώς καταναλώνει 7,9 μεγαβάτ έναντι 12,6 μεγαβάτ του «Κ».
Κρατικά ερευνητικά εργαστήρια έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να προμηθευθούν το νέο «καμάρι» της ΙΒΜ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που καταρτίζουν τη σχετική παγκόσμια κατάταξη, θεωρείται μάλλον απίθανο ότι, μέσα στον επόμενο χρόνο, κάποιος άλλος σούπερ-υπολογιστής θα καταφέρει να κλέψει τα πρωτεία από τον «Sequoia».
Όταν, για πρώτη φορά, συντάχθηκε η λίστα των ταχύτερων υπερ-υπολογιστών, το 1993, ήταν ένα άλλο μοντέλο της ΙΒΜ, ο CM-5/1024, που είχε καταλάβει πάλι την πρώτη θέση.
Μόνο, που ο σημερινός «βασιλιάς» είναι 273.930 φορές πιο γρήγορος, από εκείνο το μηχάνημα.
Ο ίδιος υπολογισμός που έπαιρνε χρόνο τριών ημερών στο κορυφαίο μηχάνημα της ΙΒΜ το 1993, σήμερα γίνεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Και όλη αυτή η πρόοδος, σε λιγότερες από δύο δεκαετίες...