Με τον νικητή των εκλογών Αντώνη Σαμαρά να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ σε ρόλο-ρυθμιστή των εξελίξεων, θεωρείται βέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης εντός των επόμενων ωρών ή ημερών.
Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε τελικά από το αίτημα των ψηφοφόρων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όχι από την αντιμνημονιακή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπεισε τελικά την πλειοψηφία των πολιτών.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε με βεβαιότητα χθες το βράδυ στο Ζάππειο πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε μεν σε ανάλογο μήκος κύματος, όμως επέμεινε αρχικά στον όρο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που είχε ήδη απορριφθεί από την Κουμουνδούρου.
Ετσι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει επιλέξει ήδη τον ρόλο της αντιπολίτευσης, το βάρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πέφτει στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (κατά κύριο λόγο) και την Δημοκρατική Αριστερά (τα τρία κόμματα πλησιάζουν το ποσοστό του 50% και κατέχουν 179 έδρες)
Το ΠΑΣΟΚ, παρότι αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι θα μείνει αμετακίνητο στη γραμμή πως δεν μπορεί να σταθεί βιώσιμη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αποσαφήνισε αργά χτες το βράδυ τη θέση του ξεκαθαρίζοντας ότι θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΔΗΜ.ΑΡ. αφού πρώτα καταβληθεί προσπάθεια να εκτεθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Η στάση του Κουβέλη
Καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές διεργασίες και στον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει η ΔΗΜ.ΑΡ. Στελέχη του κόμματος δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και εκτιμούν ότι ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να προσφέρει διέξοδο αλλά και τη δυνατότητα συμβιβασμών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών και με βάση τη θέση που διατύπωσε ο κ. Κουβέλης περί της προσπάθειας που θα καταβάλλει για να σχηματιστεί κυβέρνηση, πολιτικά στελέχη από την πλευρά των κομμάτων που αναμένεται να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, διαβλέπουν ότι από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ θα μπορούσαν να προέλθουν εξισορροπήσεις που θα οδηγήσουν σε άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου.