Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρώτη εκτίμηση του κοινού exit poll των 6 εταιρειών και η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές με μισή μονάδα διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει μαζί με το μπόνους των 50 εδρών 127 έδρες στη νέα Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα λάβει λοιπόν αύριο την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και θα αρχίσει ο γνωστός κύκλος επαφών με τα κόμματα. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει κυβέρνησης συνεργασίας με τους πρωτεργάτες του Μνημονίου, μοιραία το βάρος πέφτει στους υπόλοιπους πιθανούς «συνεταίρους».
Αν αποκλειστούν επίσης η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, μένουν το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ με τις 30 έδρες που φυσιολογικά θα καταλάβει μπορεί, αν συνεργαστεί με τη ΝΔ, να σχηματίσουν κυβέρνηση με 157 έδρες. Όμως, υπάρχει πάντα η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που έχει τονίσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας η οποία δεν θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι 18 έδρες του Πάνου Καμμένου που όμως δεν φτάνουν για τη δεδηλωμένη στη Βουλή, ακόμα και αν ξεπεραστεί το βέτο που έχουν θέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά για την πρωθυπουργία της χώρας.
Υπάρχουν φυσικά και οι 16 έδρες της Δημοκρατικής Αριστεράς που όμως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να στηρίξει κυβέρνηση την οποία δεν θα στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δε περισσότερο και το ΠΑΣΟΚ.
Ενδεχόμενη πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ
Αν αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και καταλάβει αυτός τις 127 έδρες στη νέα Βουλή, τότε πάλι χρειάζεται τουλάχιστον 24 έδρες για τη δεδηλωμένη. Με δεδομένο ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει μόλις 16 έδρες, ακόμα κι αν τα βρούνε, θα τους λείπουν 8 έδρες.
Δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα. Είτε να δεχτούν ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ είτε να δεχτούν ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Άλλο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα...