Φόροι, διαρθρωτικά ταμεία, ΕΣΠΑ: Τρεις ελπίδες των μετεκλογικών ... εισπρακτόρων - iefimerida.gr

Φόροι, διαρθρωτικά ταμεία, ΕΣΠΑ: Τρεις ελπίδες των μετεκλογικών ... εισπρακτόρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τι μπορεί να ελπίζει το όποιο νέο οικονομικό επιτελείο προκύψει από τις εκλογές, αυτό το οποίο θα αντικρίσει ... μισο- άδεια κρατικά ταμεία; Οι πιθανές σανίδες σωτηρίας (;) είναι τρεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα», το οποίο εν πολλοίς βασίζεται στα στοιχεία που παρουσίασαν προ ημερών ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι όποιοι... δημόσιοι εισπράκτορες του εγγύς μέλλοντος θα «ποντάρουν» αναγκαστικά πολλά στη φορολογία εισοδήματος.

Φέτος αναμένεται να εισπραχθούν από την εκκαθάριση των δηλώσεων 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου του 2011.

Όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν ρεπορτάζ, ο κ. Ζανιάς έχει εισηγηθεί την άμεση στελέχωση των ΔΟΥ και των τελωνείων, ώστε να καταστεί εφικτή η είσπραξη όσων έχει λαμβάνειν το κράτος.

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στους τομείς αυτούς, μόνο αμελητέες δεν είναι. Βάσει των υφιστάμενων στοιχείων, κενές είναι οι 5.600 οργανικές θέσεις στις εφορίες επί συνόλου 15.400 θέσεων. Κενές, επίσης, είναι οι 3.400 θέσεις στα τελωνεία, από το σύνολο των 5.900 θέσεων.

Δεύτερη αναμενόμενη πηγή άντλησης χρημάτων είναι τα διαρθρωτικά ταμεία. Σε αυτά έχουν ήδη «αποθηκευτεί» 310 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για οδικά δίκτυα στο Άκτιο και την Πελοπόννησο.

Η τρίτη ... ελπίδα αφορά – όπως και η δεύτερη- στην επίτευξη μιας κάποιας οικονομικής αναθέρμανσης και κατ' επέκταση στη διεύρυνση των μελλοντικών δυνατοτήτων είσπραξης, εκ μέρους του δημοσίου: Είναι η προετοιμασία φακέλων, ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ δέκα μικρά έργα κατασκευής σχολείων, σωφρονιστών ιδρυμάτων, υποδομών στην περιφέρεια, κλπ.

Τρεις ελπίδες, μέσα σε μια «θάλασσα» αρνητικών στοιχείων: Η ύφεση του πρώτου τριμήνου έφθασε το 6,5% κι αποδείχθηκε πολύ χειρότερη από τη σχετική πρόβλεψη (4,7%). Η ανεργία «καλπάζει» στο 22,6%. Τα έσοδα των 18,7 δισ. ευρώ του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαϊου συνιστούν υστέρηση της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις στο τέλος Μαϊου ανέρχονταν σε 6,4 δισ. ευρώ και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από ένα μήνα έως ένα έτος, υπερβαίνουν τις 400.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ