Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας είναι οι σημερινές. Τα μάτια των ηγετών της Ευρωζώνης θα είναι στραμμένα στο αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης που μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες για το κοινό νόμισμα.
Όλοι συμφωνούν ότι η χαοτική εικόνα ακυβερνησίας που ανέδειξαν οι κάλπες της 6ης Μαΐου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πολίτες σήμερα καλούνται να ψηφίσουν και να ενισχύσουν τα κόμματα εκείνα που θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τη δίνη της κρίσης, διαφορετικά η χώρα μπορεί σύντομα να βρεθεί σε αδιέξοδο.
Στο εξωτερικό, οι εταίροι, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι αγορές προετοιμάζονται ακριβώς για αυτό το σενάριο αδιεξόδου. Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι πιέσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με δηλώσεις και παραινέσεις προς τον ελληνικό λαό να πάρει τη «σωστή» απόφαση. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ήταν πιο ξέκαθαρος από όλους για το τι θέλει η Ευρώπη. Κάλεσε τους Έλληνες να μη στρέψουν την πλάτη στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «εάν κερδίσει αυτές τις εκλογές η ριζοσπαστική αριστερά, τότε θα είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις αυτής της νίκης για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση»
Αντίστοιχα απειλητικά μηνύματα έρχονται από το Βερολίνο, με στενό συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει ότι εάν κερδίσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και επιμείνει στη γραμμή της χωρίς ανταλλάγματα ακύρωσης του Μνημονίου, τότε θα «είναι θέμα χρόνου, πριν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ». Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και η ίδια η κυρία Μέρκελ, η επέμεινε στην άρνηση οποιασδήποτε αναδιαπραγμάυτεσης σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει οπωσδήποτε να πει «ναι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».
Από την άλλη πλευρά, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων «διάσωσης» της Ελλάδας θεωρείται από πολλού ηγέτες αναπόφευκτη, αν και ελάχιστοι το παραδέχονται δημοσίως. Εξαίρεση ο Μάριο Μόντι που δήλωσε χτες ότι «η ΕΕ θα μπορούσε να συζητήσει κάποια παράταση στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα».
Οι εταίροι φοβούνται ότι η συνέχιση της ελληνικής κρίσης μπορεί να είναι η αιτία για ένα ντόμινο που μπορεί να παρασύρει και τους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία. Η αγωνία των δανειστών μας είναι τόσο μεγάλη που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλι Ρεν ανέβαλαν την αναχώρησή τους για το Λος Καμπος του Μεξικού, όπου θα διεξάγεται η συνεδρίαση του G20.
Οι αναποφάσιστοι βγάζουν τον νικητή
Στο εσωτερικό, τα ελληνικά κόμματα έδιναν την υπέρ πάντων μάχη για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους, που όλα δείχνουν ότι θα κρίνουν τον τελικό νικητή. Όλες οι τελευταίες κρυφές δημοσκοπήσεις έδειχναν ρευστότητα και αβεβαιότητα ως προς το ποιος θα κερδίσει σήμερα τις εκλογές, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το γνωστό ινστιτούτο Stratfor, που θεωρείται think tank της CIA, μιλούσε σε έκθεσή του για «απόλυτη ισοπαλία» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και προεξοφλούσε οτι θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούν ότι το κόμμα θα κατακτήσει ξανά την πρώτη θέση και ευελπιστούν ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλυτερη από ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στόχος είναι ο Αντώνης Σαμαράς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων τη Δευτέρα τόσο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης όσο και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αν νικήσει η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει καλεσμα για συνεργασία με όλα τα κόμματα που ασπάζονται την παραμονη μας στο ευρώ, ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτούν το βασικό προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ιστορική στιγμή και επιμένουν ότι η επόμενη μέρα θα ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα αν είναι πρώτος και πάρει την εντολή θα στραφεί στη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, θεωρώντας ότι τα δύο αυτά κόμματα λόγω της εντολής που θα έχει δώσει ο λαός θα «υποχρεωθούν» να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη σενάρια για στήριξη ή ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.
Τέλος στο ΠΑΣΟΚ, τον άλλοτε μεγάλο πόλο του δικομματισμού, η αγωνία θα είναι σήμερα το αν θα συγκρατήσει τα ποσοστά του ή θα «συμπιεστεί» περισσότερο από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου καθώς ήδη το κόμμα θυμίζει καζάνι που βράζει. Στην Ιπποκράτους δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μάχη θεωρώντας ότι οι πολίτες θα πειστούν από το προεκλογικό μήνυμα του κόμματος και θα το αναδείξουν σε ρυθμιστή της επόμενης μέρας. Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε χτες ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.