Πολύς είναι ο κόσμος που λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνει να πάει στην θάλασσα οπότε δεν αποκτά και το μαύρισμα που θέλει, έτσι καταφεύγει στην λύση του σολάριουμ προκειμένου να βγει στην παραλία για τα πρώτα του μπάνια έχοντας πάρει ένα χρωματάκι.
Πολλοί είναι αυτοί το κάνουν σολάριουμ, όμως επίσης πολλοί είναι και αυτοί που αρνούνται να καταφύγουν στο τεχνητό μαύρισμα επειδή το θεωρούν επικίνδυνο. Είναι τελικά; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010, έλεγξε σε 10 κράτη-μέλη (συγκεκριμένα σε Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία) τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται.
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν και τα καλύτερα, καθώς ένα στα επτά σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας. Οι καταναλωτές δεν ενημερώνονταν για τη σωστή χρήση του σολάριουμ και δεν προειδοποιούνταν για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του.
Με αφορμή λοιπόν τα αποτελέσματα ερευνών, το ΚΕΠΚΑ, προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Αναφέρει ότι η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
Για ποιους είναι επικίνδυνο το σολάριουμ;
Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος λόγω του σολάριουμ στους ανηλίκους και για αυτόν τον λόγο απαγορεύεται τα παιδιά να καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα. Επίσης, άνθρωποι που έχουν κρεατοελιές και άνθρωποι με μελάνωμα ή ιστορικό μελανώματος, δεν θα πρέπει να κάνουν σολάριουμ.
Επίσης, δεν πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ανοιχτή επιδερμίδα και φακίδες. Πρέπει να θυμάστε ότι ο χρόνος παραμονής στο μηχάνημα εξαρτάται από τον τύπο δέρματος. Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.