Βενιζέλος: Είναι φυσικό οι δανειστές να ζητήσουν υπογραφή και από τον Τσίπρα - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Είναι φυσικό οι δανειστές να ζητήσουν υπογραφή και από τον Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέβαιος ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν την έγγραφη δέσμευση και του Αλέξη Τσίπρα, για την τήρηση των συμφωνηθέντων, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Στη σχετική συνομιλία που είχε με τους παρουσιαστές της εκπομπής, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε ένα ρητορικό ερώτημα:

«Αν ήσασταν στη θέση των εταίρων, των δανειστών, θα συμφωνούσατε σε μία αναθεώρηση επί τα βελτίω των όρων της δανειακής σύμβασης χωρίς υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ;»

«Τότε τους έπεισα εγώ, τώρα όμως ... ξέρουν»

Στην παρατήρηση ότι οι δανειστές δεν επέμεναν τελικά στην ίδια αξίωση αυτή, προκειμένου να χορηγήσουν τη δόση των 75 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Υποχώρησαν, επειδή τους έπεισα σε μακρές συνεδριάσεις ότι δεν γίνεται αυτό, θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο, διότι θα πέσει η χώρα, οι τράπεζες, οι καταθέσεις, το δημόσιο χρέος, θα πέσουν στην τρύπα της προεκλογικής σκοπιμότητας και της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Λοιπόν, τώρα όμως ξέρουν το νέο συσχετισμό, ξέρουν το νέο τοπίο, ξέρουν τι έχει ειπωθεί, ξέρουν ότι υπάρχει ένα κόμμα που έχει αυξήσει τη δύναμή του με τη σημαία της μονομερούς καταγγελίας. Ξέρουν ότι έχει διασπαστεί η συνέχεια του κράτους, όπως λέμε στο Διεθνές Δίκαιο. Άρα, λοιπόν, δεν πρόκειται κανείς σοβαρός συνομιλητής να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, εάν δεν έχει δέσμευση της χώρας συνολικά και μακροπροθέσμως».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μοναδική μετεκλογική λύση είναι η «κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης». Πρότεινε να αποφευχθεί η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών και – αντ' αυτής- να συμφωνηθεί η συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης» τη Δευτέρα, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του ότι «στην προεκλογική περίοδο υπάρχει ένα τεχνητός διπολισμός, υπάρχει ένας δήθεν δικομματισμός, οποίος δεν οδηγεί πουθενά» και υπογράμμισε:

«Δεν κυβερνιέται ο τόπος είτε απ' το ένα κόμμα είτε απ' το άλλο που μετέχουν σ' αυτό το τεχνητό δίπολο. Επίσης δεν κυβερνιέται ούτε με κορμό το ένα κόμμα ή με κορμό το άλλο και συμμετοχή εταίρων που δεν είναι όμως όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή τα κόμματα που λίγο πολύ λένε ευρωπαϊκή πορεία και πρέπει να δείξουν ότι την εννοούν (...) Η μόνη λύση είναι να σπάσει αυτό το τεχνητό δίλημμα με την ενίσχυση μιας δύναμης που είναι το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιβάλλει ως εγγυητής και καταλύτης τη συνεργασία»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ