Δραματικό φωτορεπορτάζ απο την «Ελλάδα της κρίσης», όπως την ονομάζει, δημοσιεύει σήμερα η Le Monde. Στις εικόνες που ακολουθούν, βλέπουμε μέσα απο τα μάτια των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης την πρόσφατη πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας μας τα τελευταία 3 χρόνια.
Μέσα σε πέντε φωτογραφίες με συνοπτικές λεζάντες, παρουσιάζει σημεία της ελληνικής κρίσης, απο την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, μέχρι και τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις ανάμεσα στον ακροδεξιό υποψήφιο βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη και την Λιάνα Κανέλη,
Ακολουθούν οι φωτογραφίες, μαζί με τις λεζάντες, έτσι όπως τις παρουσίασε σήμερα στο δημοσίευμά της η εφημερίδα LeMonde.
λιτότητας. Oι οργανισμοί αξιολόγησης υποβάθμισαν την κατάταξη της χώρας. 1. Δεκέμβριος 2009- To σοκ της λιτότητας
Nικητής τον Οκτώβριο, ο σοσιαλιστής Γεώργιος Παπανδρέου, συνειδητοποίησε την έκταση του δημόσιου ελλείμματος (12,7% του ΑΕΠ) που έκρυβε η δεξιά κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός
2. 2010 - Η καθημερινή λιτότητα
Eν μέρει υπαγορευόμενα απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κυβερνητικά μέτρα (μείωση μισθών, αύξηση φόρων) είναι έντονα αισθητά στον πληθυσμό. Η ευρωπαϊκή βοήθεια των 110 εκατομμυρίων ευρώ του Μαΐου δεν θα αλλάξει τίποτα.
3. Ιούνιος 2011 - οι αστικές ταραχές
Aγανακτισμένοι οι Έλληνες εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους, ενάντια στην πολιτική κατάσταση. Τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα δεύτερο σχέδιο λιτότητας, τα βίαια επεισόδια φτάνουν στο απώγειό τους, στη πλατεία του Συντάγματος μπροστά απο τη Βουλή.
4. Oκτώβριος 2011 - ο πειρασμός του δημοψηφίσματος
O Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο σχέδιο διάσωσης που υπέβαλε η ΕΕ. Η απόφαση αυτή ενοχλεί την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί. O πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και υπέβαλε την παραίτησή του στις 9 Νοέμβρη.
5. Ιούνιος 2012 - Η άνοδος του εξτρεμισμού
Eικόνα του χάος που επικρατεί στην Ελλάδα, ένα μέλος του κοινοβουλίου του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χτυπάει μία κομμουνίστρια στο πλατό πρωϊνής εκπομπής στις 7 Ιουνίου. (H άνοδος της Χρυσής Αυγής) θεωρείται ψήφος διαμαρτυρίας των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα. Οι βουλευτικές εκλογές δεν έδωσαν αυτοδυναμία και οι ψηφοφόροι επιστρέφουν στις κάλπες στις 17 Ιουνίου.