Καθώς η Moody's υποβάθμισε την Ισπανία σε μια διαβάθμιση μόλις πάνω από την junk-σκουπίδι,η κρίση χρέους της Ευρωζώνης κορυφώνεται. Στην κατεύθυνση αυτή απόρρητη έκθεση της Morgan Stanley αποκαλύπτει το σχέδιο διάσωσης με λεπτομέρειες,που υποκαθιστά τα Ευρωομόλογα και αναχρηματοδοτεί τα χρέη των προβληματικών χωρών.
Την εξειδίκευση του European Redemption Fund (ERF), δηλαδή του εργαλείου που θα αναλάβει την αναχρηματοδότηση του χρέους των κρατών, που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης αποκαλύπτει, με έκθεσή της η Morgan Stanley. Πρόκειται για την αρχική πρόταση των Γερμανών Εμπειρογνωμόνων,την οποία εξετάζουν από κοινού διακεκριμένοι νομικοί και από την Ιταλία, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου (κυρίως πράσινοι και σοσιαλιστές) ,η Κομισιόν και στο τελευταίο διάστημα μέλη της ΕΚΤ.
Εαν αυτό θεσμοθετηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου τότε το ERF μπορεί να ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2013.Το ύψος του Fund μπορεί να φτάσει τα 2,8 τρισ ευρώ σε έναν χρονικό ορίζοντα χρόνων και θα έχει σαν εγγυήσεις μέχρι το 20% των ομολόγων των χωρών-μελών και των κρατικών εσόδων.
Το ERF θα έχει πλεονεκτήματα έναντι των Ευρωομολόγων καθώς δεν χρειάζεται συνταγματικές αλλαγές. Το FUND μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό μείγμα υψηλού επίπεδου assets,που θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και θα ισχυροποιήσει το ευρώ. Θα βοηθήσει τα κράτη με υψηλά χρέη και πρωτογενή πλεονάσματα,αλλά χώρες όπως η Γερμανία θα οδηγηθούν σε σχετικά υψηλότερα κόστη. Κι εδώ παίζονται οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις,καθώς η Ισπανία θα χρειασθεί πολύ περισσότερα από 100 δισ. την ώρα που τα επιτόκιά της για τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου είναι απαγορευτικά.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του ERF είναι η 25ετής διάρκεια που θα επιμηκύνει την αποπληρωμή των χρεών και ασφαλώς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τεχνική πλευρά απορρόφησης στον οργανισμό αυτό των βραχυπρόθεσμων χρεών αλλά και αυτών που είναι χαμηλής διαβάθμισης, όπως των περιφερειακών χωρών.