Ολοένα και μεγαλώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς υπάρχουν φόβοι, πως μία «αντιευρωπαϊκή» κυβέρνηση ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι Κεντρικές Τράπεζες σημαντικών οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται «σε ύψιστη ετοιμότητα», για να δράσουν κατευνάζοντας τα πνεύματα στις χρηματαγορές και αποτρέποντας τα οξέα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, εάν προκύψει αναστάτωση από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την ελληνική κάλπη, καθώς υψηλόβαθμη αμερικανική κυβερνητική πηγή επέστησε ανωνύμως την προσοχή στο γεγονός ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα παράσχουν «το οριστικό σήμα, για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια» στο πλαίσιο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον αυτό γίνεται εμφανές και στον αμερικανικό Τύπο με τους New York Times να εμφανίζουν τον Αντώνη Σαμαρά ως έναν πολιτικό που χαίρει «της μεγαλύτερης εύνοιας από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για νέος πρωθυπουργός στη χώρα». Γίνεται αναφορά επίσης και στην ρητορική του για προσπάθεια αλλαγής των όρων του υφιστάμενου δανείου. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες υπάρχει μικρή διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας, καθώς όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «τα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση υπεισέρχονται στη σφαίρα της νανοτεχνολογίας».
Στο τηλεοπτικό δίκτυο «Bloomberg» προβάλλεται συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «έχουμε την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα συνεχίσουν την τακτική εκβιασμού που εκπορεύεται από κάποια κέντρα, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση» συμπληρώνοντας πως «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη».
Την ίδια ώρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εξέφρασε δημόσια την άποψη πως οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να στραφούν σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν της σκληρής λιτότητας για την Ελλάδα.
Άλλη πηγή του G20 προέβλεψε ότι εάν οι χρηματαγορές αναστατωθούν, τότε ήδη τη Δευτέρα στο Λος Κάμπος στο Μεξικό θα γίνει έκτακτη σύσκεψη του G7 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), στην οποία τηλεφωνικώς θα κληθούν να συμμετάσχουν κεντρικοί τραπεζίτες ισχυρών οικονομικών κρατών.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι πως ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, δεν πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Μεξικό καθώς όπως αναφέρεται, «η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα». Θα καταστεί σαφές ότι, «θα ληφθούν τα οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα --παροχή 'εξτρά' ρευστότητας, ιδίως σε αμερικανικά δολάρια-- για να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η σταθερότητα στις διεθνείς χρηματαγορές».
Πληροφορίες επίσης υπάρχουν για ετοιμότητα της Τρόικας ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, να έρθει από Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν, εάν υπάρχει βούληση, διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο Μνημόνιο καθώς λόγω της παρατεταμένης εκλογικής μάχης, η Ελλάδα έχει βγει εκτός στόχων.
Τέλος, μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ισχυρήστηκε πως «πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα», χωρίς να θέλει να σχολιάσει πιθανό αποτέλεσμα, ωστόσο είναι φανερό πως οικονομικά επιτελεία ανά τον κόσμο είναι επί ποδός προκειμένου να δουν με μεγάλη προσοχή το αποτέλεσμα της κάλπης στην χώρα μας.