Στις 27 Ιουνίου θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός στρατηγικού σχεδιασμού για την θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι με απόφαση του υπουργού, Γρηγόρη Τσάλτα το Πράσινο Ταμείο αποδέσμευσε πόρους για την προετοιμασία των διαγωνισμών, ο πρώτος από τους οποίους είναι για το τμήμα στον δήμο Δέλτα, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί των υπόλοιπων τεσσάρων τμημάτων. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και γειτνιάζει με οικισμούς, πλούσια γεωργική γη, βιομηχανικές-βιοτεχνικές συγκεντρώσεις, ενώ φιλοξενεί σημαντική υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα.
Ανάπλαση Βαλκανικής Πλατείας και του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας
Το υπουργείο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάπλαση της Βαλκανική Πλατείας, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας, από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και της μητρόπολης.
Η περιοχή μελέτης της Βαλκανικής Πλατείας έχει έκταση περίπου 26 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το ανοικτό θέατρο, όπου διοργανώνεται από το Δήμο Νεάπολης - Συκεών κάθε χρόνο την ομώνυμη πολιτιστική εκδήλωση με συμμετοχές από χώρες της Βαλκανικής. Η πρόταση περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης και του οδικού δικτύου πρόσβασης, τη σύνδεση των λειτουργιών μεταξύ τους, διαμόρφωση νέων κατασκευών και αύξηση των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.
Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 27.000 ευρώ και απονεμήθηκε στην ομάδα των Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου (sparch / Sakellaridou Papanikolaou Architects) και Αναστασία Παπαδοπούλου, Βενετία Τσακαλίδου (40.22 Architects) . Επιλέγει την φύση ως την ενεργό βάση που διατρέχει το σύνολο, που γεννιέται, αλλάζει και διαρκώς ανανεώνεται, ως ένα ενιαίο καμβά όπως η βαλκανική γη που δέχεται λαούς, τοπωνύμια, ιστορίες ανθρώπων και την ιστορία των λαών και τα δένει όλα μαζί σε ένα μείγμα. Προτείνει το φυσικό τοπίο ως υποδοχέα πολλαπλών δραστηριοτήτων: πάρκο, γήπεδο και θέατρο μαζί, τόπο για δρώμενα, parking και τόπο για την απόλαυση της φύσης.
Για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας το πρώτο βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 42.867 ευρώ, απονέμεται σε ομάδα αρχιτεκτόνων αποτελούμενη από τους Αντώνιο Νουκάκη, Βαρβάρα-Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνιο Χαζάπη, Αναστασία Χρανιώτη.
Η περιοχή παρέμβασης καταλαμβάνει 40 στρέμματα. Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη των μνημείων και ο μετασχηματισμός του άξονα σε αρχαιολογικό περίπατο, με σεβασμό στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αξιοποίηση της παρουσίας του μετρό και λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου στο επίπεδο του δρόμου. Στην επιλεγείσα μελέτη επιχειρούνται στρατηγικές ήπιων επεμβάσεων. Η πρόταση επιδιώκει να προσφέρει μέσα από την οργάνωση του άξονα μια ευανάγνωστη αστική αφήγηση. Επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων, της φυσιογνωμίας και ατμόσφαιρας κάθε τόπου και την ενσωμάτωση των βυζαντινών μνημείων στην λειτουργία της σύγχρονης πόλης.
Εξάλλου, το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε το ποσό των δύο εκ. ευρώ για την υλοποίηση εντός του επόμενου εξαμήνου έξι έργων που υπέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις αναπλάσεις του περιβάλλοντα χώρου του Οθωμανικού Μνημείου «Παζάρ Χαμάμ» στα Λουλουδάδικα, του περιβάλλοντα χώρου της Αλάνας Τούμπας, της πλατείας Καούδη, παιδικών χαρών, καθώς και πάρκων και νησίδ