Τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξετάζει η Fitch Ratings συγκρίνοντας τη χώρα μας την Αργεντινή.
Ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του ότι τον προσεγγίζουν επενδυτές από την Ευρωζώνη με το ερώτημα πώς η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001-2002 και η υποτίμηση του νομίσματος της μπορούν να λειτουργήσουν σαν παράδειγμα προκειμένου να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η Fitch σημειώνει ότι η αποσύνδεση του πέσο από το αμερικανικό δολάριο το 2002 και η υποχρεωτική μετατροπή των καταθέσεων και του εγχώριου χρέους σε πέσο αποτελούν κάποιες ενδείξεις για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει μια ανάλογη κίνηση σε περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η υποτίμηση του πέσο οδήγησε άμεσα σε αύξηση του χρέους των επιχειρήσεων στην Αργεντινή και άσκησε πιέσεις στις ταμειακές ροές.
Μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να αναμένεται για την Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει ότι «περιορισμένη ικανότητα στις εξαγωγές, έλεγχοι στις τιμές, μια πιθανή παρατεταμένη ύφεση και οι περιορισμένες επιλογές για την αναχρηματοδότηση της εγχώριας αγοράς θα μπορούσαν να πλήξουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να καταβάλουν τους τόκους και τις δόσεις των δανείων τους».
Μάλιστα σημειώνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο εκτεθειμένες σε μια υποχώρηση του εμπορίου καθώς η έξοδος από το ευρώ θα είχε ευρύτερες επιπλοκές με την ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Ευρώπης.
Επισημαίνεται άλλωστε ότι εκείνη την περίοδο η Αργεντινή εφάρμοσε σειρά έκτακτων μέτρων πλήττοντας την χρηματοοικονομική ευελιξία και πιστωτικό προφίλ των επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες μέχρι τα μέσα του 2002, ήταν στην κλίμακα μεταξύ ΄C΄ και ΄CCC΄.