Ζήτημα ωρών φαίνεται πως είναι η προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με τη Λευκωσία να εξετάζει 2+1 σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας και να βρει τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου, με πιο πιθανό αυτό να συμβαίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Λευκωσία είναι τα εξής:
- Προσφυγή στον Μηχανισμό προκειμένου να καλυφθούν τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, που είτε βρέθηκαν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος είτε έκαναν κακή διαχείριση στην παροχή δανείων, όπως η Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου.
- Η προσφυγή πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για τα να επεκταθεί και για τα δημοσιονομικά της χώρας
Ωστόσο, στο γραφείο του προέδρου Χριστόφια, υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει προσφυγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά σε δανεισμό από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Σημειώνεται πως την περασμένη χρονιά η Ρωσία χορήγησε στην Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των ρωσικών καταθέσεων και ρευστού στις κυπριακές τράπεζες και στον κτηματομεσιτικό τομέα φθάνει τα 10-20 δισ. ευρώ.
Η Κύπρος που έχει αποκλειστεί από την αγορά το τελευταίο έτος, καλείται να βρει άμεσα πόρους ύψους 1,8 -2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της- για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, έως τις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Λευκωσία φαίνεται να προτιμά τη λύση της διμερούς συμφωνίας για δύο λόγους:
- Δεν είναι σαφείς οι όροι που θα θέσουν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο αναμένεται να ζητήσουν την κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, εξαιτίας του οποίου έχει εισρεύσει σωρεία άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
- Η Μόσχα αποτελεί προτεραιότητα για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Κύπρου προκειμένου να λειτουργήσει ανασχετικά σε σχέση με την Τουρκία, ιδίως στο πεδίο της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.