Με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να κονταροχτυπιούνται καθημερινά και να πολώνουν ασυνήθιστα το πολιτικό σκηνικό είναι να απορεί κανείς ποια θα είναι η κυβέρνηση της Δευτέρας. Αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, με μικρή διαφορά μεταξύ τους, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα και μπορεί να γίνει «αυτονόητα» ο ίδιος πρωθυπουργός, όπως δήλωσε, αγνοώντας τον αντίπαλό του;
Από το βράδυ της Κυριακής 17 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα σενάρια διακυβέρνησης της χώρας, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης της ΝΔ και με τη βοήθεια του μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα, ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο ίδιος απάντησε χθες σε ερώτηση για το μετεκλογικό τοπίο και τις δυναμικές συνεργασιών λέγοντας ότι χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και τόνισε ότι «κρατά το μήνυμα του κόσμου» από τις προηγούμενες εκλογές, το οποίο ήταν «συνεργασία και παραμονή στο ευρώ».
Αν ο κ. Σαμαράς στραφεί στη ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκυβέρνηση θα λάβει θετική απάντηση αφού ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται διατεθειμένος, με προϋπόθεση κάποιες εγγυήσεις, να «μην αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη». Παραμένει άγνωστο αν η ΔΗΜ.ΑΡ. θα ξαναθέσει ως προϋπόθεση συγκυβέρνησης τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ θα λάβει επίσης θετική απάντηση με τον όρο που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν θα συμμετάσχουν στην συγκυβέρνηση στελέχη του κόμματος σε υπουργικούς θώκους αλλά θα δοθεί πολιτική στήριξη στη Βουλή για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ θα ξαναθέσει σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι πιο πολύπλοκη περίπτωση αφού ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι επιθυμεί μια Οικουμενική κυβέρνηση χωρίς το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή αλλά δεν είναι σαφές τι θα πράξουν την κρίσιμη ώρα διότι θέτει ως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.
Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι τα 4 αυτά κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και ΔΗΜ.ΑΡ.) συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για τον σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Το ερώτημα θα είναι τότε, αν μπορεί η Ν.Δ. να κυβερνήσει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ;
Οξύτητα και πόλωση
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αφήσει ως σήμερα τίποτα όρθιο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. οδήγησε την προεκλογική περίοδο σε ακραία πόλωση του «νέου διπολισμού».
Ολα δείχνουν, προς το παρόν, ότι μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει άβυσσος προγραμματική.
Από το Ζάππειο χθες ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «οικονομικά για κόμικς» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο καταλόγισε ξανά ότι δεν περιέχει ούτε έναν αριθμό και απέρριψε ότι ο κ. Τσίπρας κομίζει κάτι νέο στην ελληνική πολιτική:
«Το να χαϊδεύεις τους κουκουλοφόρους είναι νέο; Το να μην παρουσιάζεις το πρόγραμμά σου είναι νέο, το να θέλεις να κρατικοποιήσεις την Ολυμπιακή είναι νέο, μοντέρνο, άφθαρτο και ευρωπαϊκό; Το να λες ότι θα φορολογήσω τις καταθέσεις είναι καινούριο; Το να μιλάς για κρατισμό που είναι ο χειρότερος λαϊκισμός είναι καινούριο; Το μόνο νέο που μας λέει είναι ότι θα είμαστε εκτός Ευρώπης. Αλλά αυτό θα είναι θανατηφόρο νέο».
Ο κ. Σαμαράς ανέγνωσε μάλιστα απόσπασμα από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 18 Μαρτίου του 2010 όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να εξαίρει το λατινοαμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης και να υπερασπίζεται το κομμουνιστικό οικονομικό σύστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ανένδοτο
Πώς μπορεί όμως η ΝΔ να κυβερνήσει με έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ εκτός κυβέρνησης; Θεωρείται βέβαιο ότι από την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα μετεξελιχθεί σε εχθρική αντιπολίτευση και από κοινού με το ΚΚΕ θα κηρύξουν τον Ανένδοτο κατά της κυβέρνησης που θα καταγγέλλουν καθημερινά ως «Μνημονιακή».
Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, οι κορυφαίοι βουλευτές του αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα εναντιωθούν, σε κάθε «φιλομνημονιακό» μέτρο και θα πολεμήσουν κάθε μεταρρύθμιση που θα κρίνουν ως μνημονιακή.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει να αγνοεί αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Για πρώτη φορά χθες επεχείρησε να ανοίξει έναν δρόμο συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Σε ερώτηση για το εάν, μετεκλογικά, θα στρεφόταν στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, επανέλαβε πως ελάχιστοι όροι για συνεργασία με τον οποιονδήποτε είναι η παραμονή στο ευρώ και η τροποποίηση του προγράμματος στην κατεύθυνση της ανάπτυξη.
«Στα μεγάλα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης υπάρχουν σημεία σύγκλισης με πολλούς, δεξιά και αριστερά, δεν θέλω να πιστεύω ότι όλα είναι αγεφύρωτα» σημείωσε, τονίζοντας πως στόχος είναι να μην καταφύγει η χώρα σε νέες εκλογές.