Σαν πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας, μετά από πάρα πολύ καιρό, έπεσε η χθεσινή συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ. Με ζυγισμένα λόγια ο γάλλος Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τη χώρα μας εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη στις εκλογές.
Μιλώντας στο Mega δεν είπε σε κανέναν τι να ψηφίσει ή τι να μην ψηφίσει αλλά προειδοποίησε τον ελληνικό λαό ότι κάποιοι ανάμεσα στις ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, του την «έχουν στημένη».
Ο Ολάντ προειδοποίησε, δηλαδή, με τον πιο διπλωματικό τρόπο ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που καραδοκούν, μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, να μας αποπέμψουν από την Ευρωζώνη.
Πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ολάντ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ούτε είναι στις προθέσεις του να επηρεάσει τους Ελληνες ψηφοφόρους, αλλά, όπως είπε, «η πλήρης ακύρωση του Μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».
Ο κ. Ολάντ μάλιστα έκανε λόγο για το «καθήκον του ως φίλος της Ελλάδας» να προειδοποιήσει για τις διαθέσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις του:
«Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης, τότε θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτή την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο γάλλος πρόεδρος έδειξε προς την πλευρά της Γερμανίας, πιθανόν και της Αυστρίας, που δεν έχουν κρύψει τις διαθέσεις τους έναντι της χώρας μας σε περίπτωση που εκλεγούν την Κυριακή πολιτικές δυνάμεις που εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου
Ο γάλλος πρόεδρος φάνηκε θετικός στο σενάριο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Αποσαφήνισε ότι η τήρηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου δεν σημαίνει αναγκαστικά και διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και υπενθύμισε ότι ο ίδιος αμέσως μετά την εκλογή του επέβαλε στη συζήτηση την «Ανάπτυξη» και ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου θα ληφθούν μέτρα για την Ανάπτυξη ώστε να επωφεληθεί και η Ελλάδα εάν «επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Εκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην αλλαγή μείγματος με την αξιοποίηση των αδιάθετων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε και πάλι ότι ο ίδιος θα «μεριμνήσει να έρθουν κονδύλια στην Ελλάδα για την ανάπτυξη, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα.
«Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η Ελλάδα είναι η απόδειξη, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος. Επομένως, πρέπει να είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι αλλά, ταυτοχρόνως χρειαζόμαστε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα για περισσότερα φορολογικά έσοδα τα οποία θα βελτιώσουν τα δημόσια ταμεία κάθε χώρας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στέλνοντας και αυτός το μήνυμα ότι δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας έτσι και το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου.