Απαντήσεις Κουτσούκου- Κουσελά-Καστανίδη για την καλλιέργεια κλωστικής κάναβης - iefimerida.gr

Απαντήσεις Κουτσούκου- Κουσελά-Καστανίδη για την καλλιέργεια κλωστικής κάναβης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απάντηση στην ερώτηση για την κλωστική κάνναβη των βουλευτών Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούκος αναφέρει: «Στην εθνική νομοθεσία δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ ποικιλιών κάνναβης με μεγαλύτερη ή μικρότερη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) και επομένως οι προτάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), σύμφωνα με τις οποίες η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, δεν μπορεί να υλοποιηθούν»


Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς είχαν απευθύνει ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «η ήμερη κάνναβη (cannabis Sativa), με χαμηλή περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης, μέχρι 0,2%, πέρα από το επίμαχο συνθετικό -κάνναβη- δεν έχει κανένα άλλο κοινό με τη γνωστή μας ινδική κάνναβη», καθώς «πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως, γιατί το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα, βαφές, βερνίκια, είδη κοσμετικής, προϊόντα διατροφής, ενέργεια και βελτιωτικά εδάφους» και μάλιστα «η καλλιέργεια της στην Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιδοτείται».

Ανέφεραν, επίσης, ότι, τον Μάρτιο του 2000, το υπουργείο Γεωργίας χρηματοδότησε με 7 εκατ. δραχμές το ΕΘΙΑΓΕ και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο "Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα", η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Ο κ. Κουτσούκος στο έγγραφο του αναφέρει, πάντως, ότι κατά το παρελθόν, η καλλιέργεια της cannabis sativa (ποικιλία κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα στη μεθυστική ουσία THC) στην ΕΕ ελάμβανε ενίσχυση. Ωστόσο, «με την τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2004, η χώρα μας επέλεξε ως γνωστό την αποσύνδεση των ενισχύσεων στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών, στον οποίο σύμφωνα με την κατάταξη των Κοινοτικών Κανονισμών περιλαμβάνεται και η κάνναβη. Δεδομένου ότι, δεν υπήρξε στη χώρα μας καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης, κατά το παρελθόν, δεν χορηγήθηκαν δικαιώματα προερχόμενα από την καλλιέργεια κάνναβης ούτε υπάρχουν δικαιούχοι της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης».

Στο ερώτημα των βουλευτών γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στην απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης, όπως ρούχων και καλλυντικών, απάντησε και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντίνος Ρόβλιας, υπενθυμίζοντας ότι οι κανόνες εμπορίας είναι ενιαίοι για όλα τα προϊόντα που νόμιμα παράγονται ή εισάγονται στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, απάντησε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ονομασίες υφανσίμων ινών σε συμμόρφωση με κοινοτικές οδηγίες, που είχαν υπογράψει το 2010 οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, γίνεται αναφορά σε «ίνα λαμβανομένη από το στέλεχος του φυτού κάνναβη (cannabis sativa)» και προσθέτει πως «σύμφωνα με τον κατάλογο νέων τροφίμων της ΕΕ, το φυτό cannabis sativa L. χρησιμοποιείται σε τρόφιμα στην ΕΕ πριν το 1997, με την επιφύλαξη άλλων νομικών απαιτήσεων».

«Ως εκ τούτου η χρήση του εν λόγω φυτού ως τρόφιμο ή συστατικό τροφίμων επιτρέπεται και στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι δεν ανιχνεύεται η χημική ένωση THC, ουσία η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου 3459/2006 για τα ναρκωτικά».

Ο κ. Κουσελάς αναφέρει επίσης ότι «στην Ελλάδα το 2005 δόθηκε έγκριση από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο σε ελεύθερο αλκοόλης ποτό (είδος τσαγιού), το οποίο περιέχει σιρόπι κάνναβης και εκχύλισμα κάνναβης, με την υποχρέωση αναγραφής στην επισήμανση ότι δεν περιέχει την ανωτέρω ουσία» και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν νομίμως και άλλα ομοειδή προϊόντα».

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, με έγγραφό του υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το "Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά" η ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και η χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 290.000 ευρώ προβλέπεται για όποιον «καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης, το φυτό της μήκωνος της υπνοφόρου, οποιοδήποτε είδος φυτού του γένους ερυθρόξυλο, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φυτό από το οποίο παράγονται ναρκωτικές ουσίες».

Ο κ. Καστανίδης ωστόσο ενημερώνει τους βουλευτές ότι «έχει συσταθεί Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση των διατάξεων του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά».

Κ. Βλαχοδήμου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ