Oι ελληνικοί ποιμενικοί, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την προστασία κτηνοτροφικών ζώων από μεγάλα σαρκοφάγα. όπως οι λύκοι και οι αρκούδες. Προκειμένου όλοι οι κτηνοτρόφοι να «εξοπλιστούν» με έναν πολύτιμο, για την προστασία των κοπαδιών τους, σύντροφο,αναμένεται να λειτουργήσει στη Δεσκάτη Γρεβενών το πρώτο κέντρο αναπαραγωγής ελληνικών ποιμενικών.
Το έργο έχει αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και με τη συμμετοχή της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ».
Η χρήση των σκύλων φύλαξης κοπαδιών έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στα κοπάδια.
Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης Καλλιστώ, «οι ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στα κοπάδια, είτε λόγω της αναποτελεσματικότητας των σκυλιών που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι, είτε λόγω έλλειψης καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών, έχει άμεση επίπτωση στη διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, αφού δυσαρεστημένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν τακτικά παράνομες μεθόδους, όπως δηλητηριασμένα δολώματα, για την εξόντωση των αρκούδων που τους προκαλούν ζημιές».
Αυτή η ράτσα, αν και πολύ σημαντική και χρήσιμη, είναι σχετικά δυσεύρετη, κυρίως επειδή οι βοσκοί διασταυρώνουν τους σκύλους φύλαξης με άλλα σκυλιά και χάνονται έτσι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν τόσο αποτελεσματικούς φύλακες, αλλά και λόγω ελλιπών κριτηρίων εκτροφής και εκπαίδευσης τους.
Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το κέντρο αναπαραγωγής της ράτσας, το οποίο θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 10 ζώων, προκειμένου να καλυψει τις επείγουσες ανάγκες των κτηνοτρόφων. Αξίζει να σημειωθεί οτι ήδη υπάρχουν 8 σκυλιά, ενώ οι αιτήσεις από τους κτηνοτρόφους φτάνουν τις 40.
«Οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών θα διατίθενται δωρεάν στους κτηνοτρόφους, αφού τους τοποθετήσουμε ειδικό τσιπάκι παρακολούθησης. Επιπλέον, θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής των κτηνοτρόφων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από αρκούδα στα κοπάδια τους και θα ελέγχονται σε σχέση με τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα» ανέφερε ο κ.Τσιάλτας, υπεύθυνος για τη δράση του LIFE που αφορά τη δημιουργία του εν λόγω κέντρου, προσθέτοντας ότι οι κτηνοτρόφοι θα παίρνουν ένα ζευγάρι σκύλων, αφού έτσι λειτουργούν αρμονικότερα, σε ηλικία περίπου 2 μηνών.