Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα από την κάλπη της 17ης Ιουνίου επιχειρούν να καλλιεργήσουν με κάθε τρόπο τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Στη λογική αυτή εντάσσεται αφενός η χθεσινή δήλωση του Αλεξη Τσίπρα στη διακαναλική συνέντευξή του ότι η χώρα θα πρέπει να έχει κυβέρνηση από το ίδιο βράδυ των εκλογών και ούτε καν την επόμενη ημέρα.
Σε αυτό πρέπει να αθροιστεί η χθεσινή δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αποδεχθεί ψήφο ανοχής από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ταυτοχρόνως θα μπει στη διαδικασία των λογικών συγκλίσεων με τη Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ για να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αν είμαστε πρώτη δύναμη με αφετηρία το πρόγραμμά μας, θα συζητήσουμε απαιτώντας καθαρές θέσεις με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, προσβλέποντας ότι θα έχουν ακούσει το μήνυμα της κάλπης. Αναφέρομαι στην ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ».
Λίγο αργότερα σε άλλο σημείο της συνέντευξης μιλώντας για την πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς συγκεκριμένου χρόνου και σκοπού είπε: «Ολα θα συζητηθούν στην φάση των διερευνητικών εντολών. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όταν εμείς λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για την αναζήτηση συγκλίσεων, πως άλλες δυνάμεις θα πουν «όχι» ρισκάροντας το ενδεχόμενο να φορτωθούν την ευθύνη για νέες εκλογές. Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας -μέσα σε λογικά πλαίσια- να τιμήσουμε την λογική των πολιτών και να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτική, αντιμνημονιακή αριστερή που να μην βαστήξει λίγους μήνες αλλά όσο χρειάζεται για να βάλει φρένο στον κατήφορο και να δρομολογήσει αυτές τις αλλαγές που είναι επείγουσες και απαραίτητες για να ξαναβγάλει η ελληνική κοινωνία το «κεφάλι της έξω από το νερό» και να περάσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Τέλος, σημείωσε ότι «υπάρχει και ένα θέμα τι θα κάνουν με δική τους ευθύνη και δική τους πρωτοβουλία άλλες δυνάμεις οι οποίες δεν ανήκουν στο φάσμα της Αριστεράς» και αναφερόμενος σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Ελληνες συμπλήρωσε: «Αν θα δώσουν ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση είναι δικό τους θέμα. Για παράδειγμα έδιναν ανοχή σε μια κυβέρνηση Τσίπρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 52 βουλευτές. Αν έχει 125-130 βουλευτές πως δεν θα δώσουν;».