Σκεπτικισμός και δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια, καθώς μετά την ευφορία και τα κέρδη των πρώτων ωρών που προκάλεσε η απόφαση για την Ισπανία, τα μηνύματα και οι πρώτες διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά για τη Μαδρίτη κι ότι εν πάση περιπτώσει δεν δικαιολογείται η... χαλαρότητα των δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού.
Όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το ότι η Ισπανία δεν θα έχει στο... κεφάλι της κάποια Τρόικα, μάλλον δαγκώθηκαν όταν άκουσαν από τις Βρυξέλλες ότι ασφαλώς και θα υπάρχει Τρόικα στη Μαδρίτη, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.
Αν και από το κείμενο της απόφασης του EUROGROUP προκύπτει με μια πρώτη γρήγορη ανάγνωση ότι οι όροι του ισπανικού Μνημονίου αφορούν μόνο στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, μια δεύτερη προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει το ότι οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ που αναλαμβάνει ρόλο επόπτη, θα ελέγχουν συν τοις άλλοις και την εφαρμογή των όσων έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση για τη μείωση του Ελλείμματος και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η Τρόικα στη Μαδρίτη θα σημάνει συναγερμό για τη συνέχιση της βοήθειας εφόσον διαπιστώσει αποκλίσεις.
Οι δηλώσεις από το Βερολίνο σύμφωνα με τις οποίες δεν δανείζονται οι ισπανικές τράπεζες αλλά η ίδια η Ισπανία, δεν αφήνει, άλλωστε, κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τη πρόθεση των Γερμανών να ελέγξουν- έστω σε δεύτερη φάση- την ισπανική κυβέρνηση εφόσον διαπιστώσουν... συμπεριφορές, που θα κριθούν αναντίστοιχες με τη κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.
Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η δήλωση από το Βερολίνο ότι η βοήθεια στη Μαδρίτη μπορεί να δοθεί από τον ESM κι όχι αναγκαστικά από τον EFSF, δηλαδή μετά τη 1η Ιουλίου, σημαίνει πολύ απλά ότι οι Γερμανοί ήδη έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις εν όψει της επίσημης υποβολής αιτήματος από τη Μαδρίτη και τη συμφωνία που θα συνοδεύεται από τους ανάλογους όρους...