Τελικά μόνο από τα ληξιπρόθεσμα έχουν να περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς όλες οι υπόλοιπες «πηγές» χαρακτηρίζονται λίγο ως πολύ στερεμένες. Από μισθωτούς και συνταξιούχους οι προσδοκίες έχουν χαμηλώσει, καθώς τα «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά που αφορούν πλέον στο 65% των υπόχρεων δύσκολα θα εξοφληθούν ειδικά από τη στιγμή που θα πέσουν μαζεμένες και οι υποχρεώσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ από τις μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις τα όποια έσοδα θεωρούνται σχεδόν χαμένα, με δεδομένη τη παντελή έλλειψη ρευστότητας.
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε μια ακόμα παράταση στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, δίνοντας παράλληλα νέες οδηγίες προς τις εφορίες για το πώς θα εντοπίσουν και θα πιέσουν τους «απρόθυμους» να προσέλθουν στα γκισέ των εφοριών. Έτσι ξεκινά νέος γύρος διασταυρώσεων των φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών αλλά και των υπόλοιπων οφειλετών μεσαίας κατηγορίας, με... φόντο τη πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου για κατασχέσεις κινητών και ακινήτων σε όσους χρωστάνε πάνω από 3.000 ευρώ αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε όσους οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ.
Ως «εργαλείο» θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ για τα εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών, για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης για τους τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει... πλούσιο υλικό από ανάλογους ελέγχους που έκανε προ μηνών το ΣΔΟΕ. Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Τα αποτελέσματα του κυνηγητού που έχει ενταθεί το τελευταίο 10ήμερο για τους οφειλέτες του Δημοσίου, θα συζητηθούν τη Τετάρτη σε μια ακόμα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων, λίγο πάρει τη... σκυτάλη το επόμενο οικονομικό επιτελείο. Πέρα από αυτό θα αναζητηθούν για μια ακόμα φορά τρόποι για την αποτελεσματική απόδοση του ΦΠΑ, ενώ ζητούμενο παραμένει ο εντοπισμός και η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, που ακόμα και για τη Τρόικα, παραμένει στο απυρόβλητο...