«Κορόιδα είμαστε εμείς;» αναρωτιούνται στην Πορτογαλία, ο Τύπος και οι Σοσιαλιστές - iefimerida.gr

«Κορόιδα είμαστε εμείς;» αναρωτιούνται στην Πορτογαλία, ο Τύπος και οι Σοσιαλιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών προκαλεί ξαφνικούς «πονοκεφάλους» στον πρωθυπουργό της ... Πορτογαλίας. Ο ηγέτης της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, γίνεται πλέον αποδέκτης έντονων πιέσεων, ώστε να κινηθεί για να βελτιωθούν οι όροι υπό τους οποίους έχει δανειοδοτηθεί η Πορτογαλία.

Ο πορτογαλικός Τύπος επί της ουσίας τονίζει ότι δεν νοείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρχουν «παιδιά και αποπαίδια», δεν παραλείπει δε τις αναφορές και στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το ερώτημα που διατυπώνει η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios: «Η Ελλάδα έλεγε ανακρίβειες για τα δημοσιονομικά της, οι ισπανικές τράπεζες έλεγαν ανακρίβειες για τους ισολογισμούς τους. Ποια η διαφορά;». Η εφημερίδα προσθέτει: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μέρος μιας διάσωσης της Ισπανίας».

«Να αξιώσουμε ίδια αντιμετώπιση», «ό,τι συμφωνήσαμε»

Στο «χορό» των πιέσεων έχει εισέλθει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, του οποίου ο ηγέτης, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, αξιώσε από τον πρωθυπουργό Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να «έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μέχρι τώρα, πάντως, η κυβέρνηση Κοέλιο είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για τους όρους, με τους οποίους η χώρα λαμβάνει το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε νέους όρους», έχει πει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, η οποία καταβάλλει με προγράμματα λιτότητας το αντίτιμο του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως, οι ισπανικές τράπεζες θα λάβουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να έχει ζητηθεί ειδικό «αντάλλαγμα».

Είναι, πάντως, αξιοπρόσεκτο ότι, ενώ η «ισπανική λύση» προκαλεί αντιδράσεις σε χώρες των οποίων οι κοινωνίες νιώθουν ότι έτυχαν δυσμενούς αντιμετώπισης, ήδη κάποιοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα αποτύχει η «φόρμουλα» χρηματοδότησης των τραπεζών της Ισπανίας. Ένας από τους ειδήμονες που πρεσβεύουν αυτήν την άποψη είναι και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ