Στίγκλιτζ: Για την Ισπανία βρήκαν ... λύση - βουντού, που θα αποτύχει! - iefimerida.gr

Στίγκλιτζ: Για την Ισπανία βρήκαν ... λύση - βουντού, που θα αποτύχει!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέβαιος ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορο το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δηλώνει Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Η πεποίθηση του γνωστού νομπελίστα οικονομολόγου βασίζεται στη διαπίστωση πως τελικά θα επιβαρυνθεί το ίδιο το κράτος.

«Στην Ισπανία η κυβέρνηση σώζει τις τράπεζες και οι τράπεζες την κυβέρνηση», τόνισε με εμφανή ... ειρωνική διάθεση ο κ. Στίγκλιτζ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η διάσημος οικονομολόγος εξήγησε: Εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζητήσει ολόκληρο το ποσό της προβλεπόμενης βοήθειας, δηλαδή 100 δισ. ευρώ, τότε θα αυξηθεί αισθητά το ποσοστό του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ.

Το χρέος του 2012- ανέλυσε- θα ανέλθει στο 80% του ΑΕΠ, από 68,5% που ήταν στη δύση του 2011. Αυτή η δυσμενής δημοσιονομική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτζ, θα δυσχεράνει την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να δανειστεί από τις αγορές.

Καθώς οι ισπανικές τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Bank of Spain, είναι οι κυρίως «αγοραστές» του ισπανικού χρέους, η κυβέρνηση κινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – αυτά στα οποία τώρα δίνει «φιλί της ζωής». Αυτό πιστεύει ο οικονομολόγος, που τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για... οικονομικό βουντού, δεν θα λειτουργήσει και δεν λειτουργεί».

Σύμφωνα με το φημισμένο οικονομολόγο, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει επιταχύνει τις διεργασίες για κοινό τραπεζικό σύστημα. «Δεν είναι δυνατόν μια οικονομία, η οποία εισέρχεται σε ύφεση, να στηρίξει πολιτικές αποκατάστασης της ανάπτυξης χωρίς κάποιο ευρωπαϊκό σύστημα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ