Πώς βαθμολογεί η Τρόικα τους υπουργούς - iefimerida.gr

Πώς βαθμολογεί η Τρόικα τους υπουργούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μικροσκόπιο της Τρόικας έχουν μπει οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, έναν χρόνο μετά το πρώτο Μνημόνιο κι ενώ αναμένεται νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας με ακόμα πιο σκληρούς όρους.

Το βαθμολόγιο που έχουν συντάξει οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά αυστηρό και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι υπουργοί που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, συγκεντρώνοντας κατά την άποψή τους ικανοποιητική βαθμολογία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης είναι τα δύο μέλη της κυβέρνησης για τα οποία οι Τροϊκανοί διατυπώνουν θετικές απόψεις. Τους θεωρούν συνεργάσιμους, ειλικρινείς και αποφασισμένους να δρομολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες στους τομείς τους.

Ο υπουργός Υγείας θεωρείται από τους ελάχιστους που «σπάνε αυγά» στον τομέα τους, ενώ και το πέρασμά του από το υπουργείο Απασχόλησης συνοδεύτηκε από μια πρώτη τακτοποίηση του Ασφαλιστικού που δεν είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Ανάλογη θετική βαθμολογία έχουν και για τον υπουργό Εσωτερικών, στον οποίο πιστώνουν τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αλλά και τη σοβαρή προετοιμασία για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, καθώς και το 40ωρο, μια τομή που θεωρήθηκε σημαντική από τους τροϊκανούς.

Η τριάδα των υπουργών που με τις επιδόσεις τους φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τη θετική αντιμετώπιση της Τρόικας κλείνει με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρείται «συνεργάσιμος και χωρίς να μετρά πολιτικό κόστος».

Στον αντίποδα, υπάρχει μια σειρά κορυφαίων υπουργών που οι ελεγκτές της Οικονομίας μας βαθμολογούν κάτω από τη βάση. Ανάμεσά τους η Λούκα Κατσέλη, για την οποία λένε ότι είναι «αναβλητική», ότι διακατέχεται από λαϊκίστικες εμμονές και σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών «κινείται στη λογική να μη δυσαρεστήσει κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες».

Στην κατηγορία των μετεξεταστέων έχουν κατατάξει και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή που τον θεωρούν μάλλον «λαϊκιστή» στη διατύπωση του πολιτικού λόγου, ενώ υπενθυμίζουν τη μέτρια θητεία του ως επιτρόπου.

Στην κόψη του ξυραφιού θεωρούν ότι ελίσσονται δυο εν δυνάμει «δελφίνοι», ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και οι δύο στο δημόσιο λόγο τους κινούνται στη λογική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», αλλά σε γενικές γραμμές οι Τροϊκανοί είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διαχειρίζονται τα υπουργεία τους.

Προς το θετικό πρόσημο κινείται και η βαθμολόγηση της Άννας Διαμαντοπούλου, όχι τόσο για τη δουλειά της στο υπουργείο Παιδείας όσο γιατί με τις παρεμβάσεις της αποφεύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των ενδοκυβερνητικών τριβών ή να χαϊδεύει αφτιά συνδικαλιστών, όπως κάνουν άλλοι. Στην υπουργό Παιδείας αναγνωρίζουν και το ελαφρυντικό ότι στις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να κάνει αντιμετωπίζει τον αρχαϊσμό του παλιού ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστών γενικότερα.

Ο Δημήτρης Ρέππας βρισκόταν ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με θετική βαθμολογία, αλλά οι τελευταίες καθυστερήσεις στον τομέα ευθύνης του τον έχουν ρίξει κάτω από τη βάση.

Στα... Τάρταρα κινείται βαθμολογικά μια σειρά άλλων υπουργών, όπως ο Χάρης Καστανίδης, ενώ αρνητική είναι πλέον η άποψη που έχουν σχηματίσει για τον Χάρη Παμπούκη, ειδικά μετά την υπόθεση του χειρισμού του θέματος του Ελληνικού.

Αδιάφορος για τους Τροϊκάνους ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, καθώς έτσι κι αλλιώς το υπουργείο του δεν εμπλέκεται σε θέματα που αφορούν την Τρόικα, ενώ και ο ίδιος, «άχρωμος και άοσμος» πολιτικά, δεν δημιουργεί προβλήματα με τις παρεμβάσεις του.

Με το ίδιο πνεύμα αντιμετωπίζεται και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, για τον οποίο οι Τροϊκανοί φαίνεται ότι έχουν -ειδικά στα θέματα του Τουρισμού- τη χειρότερη εικόνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ