Είναι ένα κόμμα χωρίς πρόεδρο, η διοίκηση αποτελείται από μια επταμελή επιτροπή, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και η βασική του αρχή είναι η ελευθερία του λόγου στο Internet, καθώς και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε αυτό.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012 μετά από πέντε μήνες συζητήσεων, διαβουλεύσεων και εθελοντικής εργασίας. Επισημοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο στις 10 Φεβρουαρίου 2012.
Βρίσκεται δίπλα σε άλλα 56 ιδρυμένα και άλλα 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα εκπροσωπείται από 2 Ευρωβουλευτές, 45 βουλευτές και 201 Δημοτικούς συμβούλους σε όλη την Ευρώπη. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έγινε ομόφωνα δεκτό από τη Γενική Συνέλευση του PPI, ως το εικοστό έβδομο τακτικό μέλος του Pirates Parties International.
Το κόμμα των Πειρατών φαίνεται να έχει απήχηση σε μια γενιά που μεγάλωσε με το Facebook, τις διαμαρτυρίες στην Wall Street και τις ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων, όπως το Pirate Bay.
Σε μια περίοδο εκλογικής αβεβαιότητας και αποξένωσης, το Κίνημα των Πειρατών βάζει τα θεμέλιά του σε όλη την Ευρώπη, έχοντας καταλάβει έδρες στα περιφερειακά συμβούλια της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Τσεχίας. Μετά τη Γερμανία, η πιο επιτυχημένη ιστορία γράφεται στη Σουηδία, καθώς το Κόμμα των Πειρατών κατέχει δύο έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οι υποστηρικτές του έχουν ανάγει την πειρατεία στο ίντερνετ σε επίσημη θρησκεία.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ψηφοφόρων του ελληνικού κόμματος Πειρατών είναι περίπου 35 ετών, ίσως και πιο κάτω και οι βασικές προτάσεις τους είναι:
* Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
* Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
* Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
* Ο σεβασμός της Προσωπικής Ζωής.
* Η εξάλειψη των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
* Η εκτεταμένη χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
* Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
* Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
* Η Ανθρώπινη Ελευθερία και Αξιοπρέπεια.
* Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός, η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή κι ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
* Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
* Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.
Στη Γερμανία η εκλογική του απήχηση είναι εκρηκτική.
Το περασμένο φθινόπωρο, οι ψηφοφόροι του Βερολίνου εξέλεξαν μέλη του λεγόμενου Κόμματος Πειρατών στο κοινοβούλιο. Έξι μήνες αργότερα, το κόμμα αύξησε τις έδρες του στο μικροσκοπικό κρατίδιο του Saarland. Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης δείχνουν πως οι πειρατές ενδέχεται να κάνουν ρεσάλτο στο κυβερνητικό «πλοίο». Με ποσοστό υποστήριξης 13%, το Κόμμα Πειρατών ξεπέρασε για πρώτη φορά τους Πράσινους και έγινε το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στη Γερμανία. Και όλα αυτά χωρίς να έχει παρουσιάσει μια σαφή πολιτική ατζέντα.
Όπως υπονοεί και το όνομά του, το γερμανικό Κόμμα των Πειρατών, αντιπροσωπεύει μια φιλοσοφία «καθως πρέπει» αναρχίας, έχοντας να επιδείξει ένα παρελθόν πολιτικής πολεμικής μέσω πικρόχολων (και δημοσίων) ριπών από το Twitter.
Η ιεραρχία του είναι σχεδόν επίπεδη και συχνά αλλάζει. Ιδρύθηκε το 2006 στο πρότυπο του αντίστοιχου σουηδικού κόμματος με στόχο να υπερασπιστεί την ελευθερία στο διαδίκτυο (θέλει να νομιμοποιήσει την ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων για ιδιωτική χρήση και να περιορίσει την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο), ωστόσο έκτοτε η πολιτική του ατζέντα έχει εμπλουτιστεί.
Οι ελευθερίες του πολίτη παραμένουν στο επίκεντρο, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, προστασία ψηφιακής ιδιωτικής ζωής, διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, όπως επίσης η ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το αδιαπραγμάτευτο κατώτατο εισόδημα -κοντολογίς, μια σειρά από πολιτικές θέσεις που φαίνεται να απευθύνονται στο τμήμα εκείνο των εκλεκτόρων που κλείνονται στον εαυτό τους και τον κόσμο των videogames.