Με τα αυτιά στραμμένα στην Ισπανία και στην Ιταλία, αλλά τα μάτια «καρφωμένα» στα μισοάδεια κρατικά ταμεία, κινούνται στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η χώρα να καλύψει τις ανάγκες της. Και αυτό μέχρι η επόμενη κυβέρνηση έρθει σε επαφή με τους δανειστές και διαπραγματευθεί τους όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές του Γιώργου Ζανιά με τους επιτελείς του, θα πυκνώσουν όσο βαδίζουμε προς την ημέρα των εκλογών, καθώς πέρα από τα μηνύματα που έλαβε στη συνεδρίαση του EUROGROUP για την Ισπανία, τα στοιχεία που καταφτάνουν σε ημερήσια βάση στο γραφείο του, δεν είναι ενθαρρυντικά. Πονοκέφαλο δεν προκαλεί μόνο η υστέρηση στα έσοδα, που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά και η κάκιστη κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων που ήδη έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση από έναν ήδη προβληματικό Προϋπολογισμό.
Τα Ταμεία έχουν απορροφήσει ήδη το 50% των αρχικών πιστώσεων, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έναντι τρίτων ξεπέρασαν τα 2,8 δισ ευρώ. Όσο, δε, για το ΙΚΑ, η εντυπωσιακή αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών σε συνδυασμό με τη «βουτιά» των εσόδων λόγω «έκρηξης» της ανεργίας, εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν τουλάχιστον 1,4 δισ ευρώ επιπλέον, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του έως το τέλος του έτους.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως τον αντιλαμβάνονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, είναι η ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από το ήδη υψηλό 4,7%, με βάση το οποίο τέθηκαν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Ήδη το 6,5% του πρώτου τριμήνου έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται ότι εάν τελικά η ύφεση είναι μια ή δύο μονάδες βαθύτερη (φτάνοντας δηλαδή στα επίπεδα του 6% ή του 7%), τότε το Έλλειμμα θα "φουσκώσει" κατά τουλάχιστον 2 δισ ευρώ, απομακρύνοντας παράλληλα και τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.