Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρέν έστειλε το μήνυμά του προς τους Έλληνες, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των «επώδυνων μέτρων» αλλά και το φως στο βαθύ τούνελ της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού αναγνώρισε τη βαθιά κρίση την οποία διέρχεται το ευρώ, φάνηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας μιας και αναγνώρισε την αδιαμφησβήτητη πρόοδο την οποία έχει κάνει η χώρα.
«Όπως είναι οδυνηρά γνωστό σε όλους μας, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο και σοβαρό στάδιο της κρίσης του δημόσιου χρέους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτών των αναταράξεων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αισθητές πολύ πέρα από τα όρια της Ελλάδας. Παράλληλα πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί από τις θυσίες και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. Γνωρίζω καλά τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας» .
Ο κ. Ρεν συμπλήρωσε ότι «συχνά ξεχνάμε πόσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 16% περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, το 2009, στο 9% του ΑΕΠ το 2011. Και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. ΑΝ συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, το 2014 το έλλειμμα θα σημειώσει νέ πτώση, φτάνοντας το 2%».
Επιπλέον δήλωσε ότι «δεν είμαστε ούτε τυφλοί, ούτε κουφοί και γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι προσαρμόσιμο ανά τρεις μήνες». Σημειώνει ωστόσο ότι όπως έχει η κατάσταση, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της χωρίς την οικονομική βοήθεια, ακόμη και αν υποθέσουμε προς στιγμή ότι δεν έχει καθόλου χρέος. «Πράγματι, η Ελλάδα έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σημαίνει ότι -μη λαμβανομένης υπόψη της καταβολής τόκων-ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει. Όμως, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή, εάν αφαιρέσουμε τους τόκους, τα έσοδα θα υπερκαλύπτουν τα έξοδα».
Ο Όλι Ρεν εκφράζει την απορία πως είναι δυνατόν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν το λογαριασμό όταν τόσοι άλλοι φοροδιαφεύγουν.
Καταλήγει ότι «το πρόγραμμα Ε.Ε. - ΔΝΤ έχει στόχο να αποκαταστήσει την ισονομία μεταξύ των Ελλήνων φορολογουμένων και να καταστήσει το ελληνικό φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο και πως «μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουν στην Ελλάδα αυτό που τόσο χρειάζεται: ανάπτυξη, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και όχι την ανάπτυξη που γεννά νέο χρέος».