Στην τελική ευθεία έχει μπει η προεκλογική κόντρα των κομμάτων, αφού την επόμενη εβδομάδα θα στηθούν και πάλι οι κάλπες. Το δίλημμα «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο» είναι αυτό που κυριαρχεί στη μάχη που δίνουν τα επιτελεία των κομμάτων με την κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να κορυφώνεται όσο πλησιάζει η 17η Ιουνίου.
Με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν όπως όλα δείχνουν ν α εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, παραμένει ανοιχτό το σενάριο μιας κυβέρνησης, η οποία θα στηρίζεται σε ψήφο ανοχής.
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης φέρει πρώτο κόμμα τη ΝΔ, όπως φαίνεται η κ.Σαμαράς θα συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με μικρότερα κόμματα σε μία προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Οι πιθανότεροι «μικροί» σύμμαχοι της ΝΔ θα είναι η Δημιουργία Ξανά – Δράση των Τζήμερου – Μάνου (στην περίπτωση που εισέλθει το κόμμα στη Βουλή) αλλά και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα θα είναι εξαιρετικά ασταθές, αφού η κρίση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι μεγάλη, αλλά και η ενισχυμένη αντιπολίτευση που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει κοινωνικές κινητοποιήσεις.
Από την άλλη πλευρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέσει στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Στην περίπτωση αυτή ο κ.Τσίπρας θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αλλαγές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα πρέπει να συνεργαστεί επομένως να ρίξει νερό στο κρασί του, από την άλλη όμως θα αντιμετωπίσει άμεσα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ακούει στο όνομα παροχές, αφού τα ταμεία είναι άδεια. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου εξετάζουν την άμεση κατάργηση της μετενέργειας, στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει ένας συμβιβασμός με τους πολίτες για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ούτε η ΝΔ, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να πάει η χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, αφού οι επιπτώσεις για τη χώρα θα είναι τεράστιες. Ωστόσο η αδυναμία συνεννόησης που υπάρχει πυροδοτεί σενάρια για να στηθούν και νέες κάλπες.