Τα αλυσιδωτά κρούσματα εγκληματικότητας δηλητηριάζουν όλο και περισσότερο τη δημόσια ζωή, ο φόβος κυριαρχεί στα ελληνικά νοικοκυριά , η αστυνομία κάνει περιπολίες με...πλαφόν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και τα φαινόμενα αυτοδικίας αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.
Οι ληστείες καταγράφουν ιλιγγιώδη αύξηση με το ποσοστό σε κάποιες περιοχές να αγγίζει το 700%, 25 δολοφονίες κατά την εισβολή ληστών σε σπίτια έχουν καταγραφεί τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ δημιουργούνται ομάδες περιφρούρησης σε διάφορες περιοχές με την ...άδεια του νόμου.
Κι όμως η Ελλάδα δεν είναι το άνδρο της εγκληματικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.Οι ανθρωποκτονίες στην Αθήνα είναι 1,11 ανά 100.000 κατοίκους την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,31 στο Βερολίνο, 1,49 στο Παρίσι, 2,17 στο Λονδίνο και το εντυπωσιακό 3,14 στο Άμστερνταμ.
«Ενώ οι δείκτες της εγκληματικότητας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης παραμένουν από τους πιο χαμηλούς, ταυτόχρονα οι Έλληνες είμαστε από τους πρώτους στον φόβο του εγκλήματος. Είμαστε οι πιο φοβισμένοι πολίτες», αναφέρει στα ΝΕΑ ο καθηγητής Εγκληματολογίας Βασίλης Καρύδης.
Οι ληστείες όμως είναι η μεγάλη «πληγή». Έχουν αυξηθεί κατά 132% στα σπίτια. Συγκεκριμένα -ανά περιοχή- η αύξηση ανέρχεται σε 132% την Αττική, 150% στην Θεσσαλονίκη, 300% σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, 340% στη Θεσσαλία και 700% στην Κρήτη.
Και εδώ όμως δεν είμαστε «πρωταθλητές». Η Αθήνα βρίσκεται 30% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ίδια ώρα που η Ισπανία είναι μόλις 3% πάνω από τον μέσο όρο και η Δανία -που όλοι θεωρούμε ασφαλή- 107% πάνω από τον μέσο όρο.
Το πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στο ότι έχει παγιωθεί η άποψη την τελευταία δεκαετία ότι η Αστυνομία είναι αναποτελεσματική με αποτέλεσμα ένα στα δύο μικροεγκλήματα να μην αναφέρεται στην Αστυνομία. Και η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση έχει επιβάλει πλαφόν 20 ευρώ για προμήθεια βενζίνης στα περιπολικά και οι περισσότερες από 600 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ είναι ακινητοποιημένες ή επικίνδυνες για οδήγηση λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Αποτέλεσμα; Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητους προστάτες. Όπως συνέβη στην Πάτρα, όταν μετά την δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης, στον Αγιο Παντελεήμονα και τον Κολωνό (που έχουν ομάδες εθελοντών πολιτοφυλάκων), τον Βύρωνα και την Εκάλη (που σκέφτονται να αναθέσουν την ασφάλεια των περιουσιών τους σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης) ή την Στυλίδα (όπου ο δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος προέτρεψε τους κατοίκους να δημιουργήσουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης).