Μονάδες του ΝΑΤΟ αφήσαν 61 μετανάστες να πεθάνουν στη Μεσόγειο - iefimerida.gr

Μονάδες του ΝΑΤΟ αφήσαν 61 μετανάστες να πεθάνουν στη Μεσόγειο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ έδειξαν εγκληματική αμέλεια σε έκκληση για βοήθεια σκάφους που μετέφερε Αφρικανούς μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος σε 61 από αυτούς, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.

To σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του στις 25 Μαρτίου από την Τρίπολη, μεταφέροντας 72 άτομα, μεταξύ τους πολλές γυναίκες, παιδιά και πολιτικούς πρόσφυγες. Είχε κάνει επανηλλειμένες κλήσεις για βοήθεια στην ιταλική ακτοφυλακή αλλά και σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρέθηκαν στην περιοχή, όμως δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσωσης. Το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο στα νερά της Μεσογείου για 16 μέρες και τελικά μόλις 9 απ' τους επιβαίνοντες κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί στις λιβυκές ακτές, οι υπόλοιποι πέθαναν από πείνα και από δίψα.

«Κάθε μέρα είχαμε νεκρούς, τους αφήναμε για 24 ώρες στο σκάφος και ύστερα τους πετάγαμε στη θάλασσα. Στο τέλος φτάσαμε να μην αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, όλοι είτε έκλαιγαν είτε πέθαιναν» αναφέρει ο Άμπου Κερκ, ένας απ’τους εννέα που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο άγνωστης ταυτότητας είχε προσεγγίσει το σκάφος, πετώντας τροφή και νερό. Τους ζήτησε να διατηρήσουν τη θέση τους μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Πολλές μέρες αργότερα, ενώ είχαν τελειώσει όλα τα αποθέματα καυσίμων και τροφής και το σκάφος έπλεε ακυβέρνητο, ένα αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ (το γαλλικό Charles de Gaulle, σύμφωνα με την Guardian) βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής. Δύο τζετ πέταξαν πολύ κοντά του, όμως και πάλι δεν έγινε κάποια προσπάθεια διάσωσης. Το γεγονός αυτό ήταν και μοιραίο για του μετανάστες, αφού τις επόμενες 10 μέρες σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.

Οι διεθνείς ναυτικοί νόμοι, οι οποίοι δεν εξαιρούν στρατιωτικές μονάδες, υποχρεώνουν τα σκάφη να απαντούν σε οποιαδήποτε έκκληση βοήθειας και να βοηθούν αν είναι δυνατόν. Το ΝΑΤΟ αρνείται το περιστατικό, δηλώνοντας πως δεν έλαβε καμία έκκληση για βοήθεια.

Τελικά στις 10 Απριλίου το πλοίο ξεβράστηκε στην πόλη Ζλίταν κοντά στη Μιζουράτα, με 11 μόλις ζωντανούς επιβαίνοντες. Ένας απ' αυτους πέθανε σχεδόν αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στη στεριά, ενώ ένας άλλος πέθανε λίγο μετά μέσα στις λιβυκές φυλακές. Οι δυνάμεις του Καντάφι συνέλαβαν όλους τους επιζήσαντες και τους είχαν υπό κράτηση για τέσσερις μέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ