Απόλυτα σύμφωνος με τα όσο η η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είπε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, ο οποίος, παράλληλα επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη συνεργασία με τις τράπεζες και στις περιπτώσεις που οι ελεγχόμενοι είναι... πολιτικοί.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», ο κ. Λέκκας, τόνισε πως «ηφοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12- 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι 40- 45 δισ. τον χρόνο. Εάν θα μπορούσαμε από αυτά να εισπράξουμε μόνον τα μισά, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί». .
Επίσης, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, τονίζει πως απαιτείται γι΄ αυτό πολιτική βούληση, επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι πολιτικοί μας έχουν ξεκινήσει να το καταλαβαίνουν», ενώ εξήγησε πως η απαραίτητη νομοθεσία υπάρχει από το 1996, αλλά -όπως λέει- δεν εφαρμόστηκε, ενώ προβλέπει πως εάν «η συστημική διαφθορά, η οποία έχει διεισδύσει σε ολόκληρη την κοινωνία» δεν σταματήσει, και ιδιαίτερα εάν οι ελίτ παραμείνουν ατιμώρητες την ίδια ώρα που ο λαός ξεζουμίζεται, τότε «θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ. «Το 2009 μπορέσαμε να βεβαιώσουμε οφειλόμενους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,7 δισ. Το 2010 ήταν ήδη 4,1 δισ. και το 2011 4,5 δισ. Για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2012, βρισκόμαστε στο 1,5 δισ. Ο Μάιος του 2012 είναι ο πιο πετυχημένος μήνας από την ίδρυση του ΣΔΟΕ, με 500 εκατομμύρια», σημειώνει ο κ. Λέκκας και εξηγεί τη διαδικασία των ελέγχων. «Αυτά τα στοιχεία τα διαβιβάζουμε στις φορολογικές αρχές. Το τι πραγματικά εισπράττεται, εξαρτάται από το ποια πρόστιμα επιβάλλουν οι αρχές και πώς συνεννοούνται με τον ενδιαφερόμενο και τι μπορεί πραγματικά να εισπραχθεί», διευκρινίζει.
Το στέλεχος του ΣΔΟΕ αναφέρεται ακόμη στην απροθυμία των τραπεζών να επιτρέψουν έλεγχο των λογαριασμών των πελατών τους. «Αυτή τη στιγμή πρέπει -δυστυχώς- να πω ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες. Σε πάνω από 5.000 περιπτώσεις υποβάλαμε αίτηση να δούμε τους λογαριασμούς υπόπτων. Μόνο σε 214 υποθέσεις το πετύχαμε. Αυτό έφερε 650 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα», επισημαίνει.
Επίσης, τονίζει ότι σε 500 περιπτώσεις που αφορούν πολιτικούς διαφόρων κομμάτων, το ΣΔΟΕ περιμένει εδώ και πέντε μήνες ενημέρωση. Όπως υπογραμμίζεται από την εφημερίδα, μπορεί να χρειαστεί αναμονή έως και ενός έτους για να έρθουν οι πληροφορίες και μέχρι τότε τα λεφτά μάλλον έχουν φύγει. «Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι λογαριασμοί τους οποίους μπορούμε να δούμε online. Δεν ενδιαφερόμαστε για ίχνη, θέλουμε να κατασχέσουμε τα λεφτά. Για αυτό πρέπει να είναι κάνεις γρήγορος», σημειώνει.
Ο κ. Λέκκας πάντως θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι τώρα υπήρξε η διαφθορά των ίδιων των υπαλλήλων των φορολογικών υπηρεσιών και εκτιμά ότι η χρήση του νέου λογισμικού "Elenxis", που δοκιμάζεται ήδη, μπορεί να δώσει σε αυτό ένα τέλος. «Με αυτό το φορητό σύστημα, μπορούμε να στείλουμε ελεγκτές, οι οποίοι π.χ. θα ελέγξουν μια εταιρεία επί τόπου. Μπορούμε να δούμε από το κέντρο -ανά πάσα στιγμή- τι κάνει ο ελεγκτής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ελπίζουμε να έχει εφοδιαστεί όλο το ΣΔΟΕ με αυτό το πρόγραμμα. Τότε ελπίζω να δοθεί τέλος με τον χρηματισμό των εφοριακών και τις βρόμικες συμφωνίες», δηλώνει.
Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση που οι ελεγχόμενοι είναι αιρετοί, π.χ. βουλευτές. «Έχουν ασυλία. Εάν ανακαλύψουμε κάτι, πρέπει να διαβιβάσουμε την υπόθεση στη Βουλή. Τέλος της ιστορίας», λέει και κάνει λόγο για κάποιον πολιτικό, ο οποίος «εξοργίστηκε για το γεγονός ότι είχαμε δει τους λογαριασμούς του στη Σουηδία».
Ο ίδιος, ωστόσο, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν του ασκήθηκε ποτέ πολιτική πίεση προκειμένου να σταματήσουν έλεγχοι σε βάρος πολιτικών, ενώ αναφέρει τον διορισμό ενός πρώην εισαγγελέα, του Ιωάννη Διώτη, στη θέση του αρμόδιου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, ως την καλύτερη απόδειξη ότι ξεκίνησε νέα εποχή, με λιγότερους χρηματισμούς.
Για την υπηρεσία του ζητεί, πάντως, περισσότερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. «Πρέπει να γίνει πλήρης μηχανοργάνωση και χρειαζόμαστε πολλούς καινούργιους και νέους ανθρώπους, για τους οποίους η ηλεκτρονική εργασία είναι αυτονόητη», εξηγεί, αν και σπεύδει να τηρήσει κάποια επιφύλαξη για τον εαυτό του, καθώς, όπως λέει, «ποιος ξέρει, μπορεί σε έναν μήνα να μην έχω πλέον αυτήν τη θέση».