Η λιτότητα όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά δεν θα φέρει αποτέλεσμα, δηλώνει ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στην βρετανική εφημερίδα Guardian και ζητάει να μπει τέλος στην ύφεση. «Βαρέθηκα να είμαι Κασσάνδρα. Θα ήθελα για μια φορά να κερδίσω, αντί να δικαιώνομαι από την καταστροφή που έρχεται όπως την είχα προβλέψει» τονίζει.Ο Πολ Κρούγκμαν διδάσκει Οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πρίνστον και παραχώρησε συνέντευξη στον βρετανικό «Guardian» με την ευκαιρία της έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου «End This Depression Now!» («Σταματήστε αυτή την ύφεση τώρα!»).
«Το να βάλουμε ένα τέλος στην ύφεση θα έπρεπε να είναι απίστευτα εύκολο. Γιατί λοιπόν δεν το κάνουμε;» αναρωτιέται ο Κρούγκμαν στο βιβλίο του.
Το χρέος, υποστηρίζει στην συνέντευξή του, δεν είναι από μόνο του κάτι το φοβερό. «Το χρέος είναι το παθητικό του ενός αλλά το ενεργητικό του άλλου. Συνεπώς δεν μας φτωχαίνει όλους αναγκαστικά. Ο πραγματικός κίνδυνος με το χρέος είναι τι συμβαίνει αν πολύς κόσμος συγχρόνως αποφασίσει ή αναγκαστεί να το αποπληρώσει. Τα υψηλά επίπεδα χρέους μας κάνουν ευάλωτους σε μια κρίση. Αν όλοι αποφασίσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας την ίδια στιγμή, θα καταλήξουμε με χαμηλότερα εισοδήματα άρα η αναλογία του χρέους προς το εισόδημά μας θα αυξηθεί».
Σε καιρούς σαν τον σημερινό, κάποιος πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει _ και, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο, αυτός ο κάποιος είναι οι κυβερνήσεις. Ομως οι υπέρμαχοι της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα μας λένε ότι προέχει να αποπληρώσουμε το χρέος και ότι οι αγορές ομολόγων θα μας καταστρέψουν αν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα.
Από το ξέσπασμα της κρίσης, ο Κρούγκμαν έχει αναδειχθεί σε αδιαφιλονίκητο προφήτη των οικονομολόγων. «Βαρέθηκα να είμαι Κασσάνδρα. Θα ήθελα για μια φορά να κερδίσω, αντί να δικαιώνομαι από την καταστροφή που έρχεται όπως την είχα προβλέψει. Θα ήθελα να δω τα επιχειρήματά μου να αποτρέπουν την καταστροφή αντί να λαμβάνονται υπ' όψη εκ των υστέρων».
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν για να βγούμε από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο πρέπει να εγκαταλείψουμε την λιτότητα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία με κρατικό χρήμα και να μειώσουμε το έλλειμμα.