Ανεβάζει τους τόνους και προειδοποιεί την ΕΕ το Ισραήλ, μετά από την απόφαση των Βρυξελλών να ξεμπλοκάρουν μια συμπληρωματική βοήθεια προς τις Παλαιστινιακές αρχές.
Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ προσπάθησε να διευκολύνει τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν το πάγωμα της μεταφοράς χρηματοδοτήσεων που θέσπισε το Ισραήλ, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν σε ένα χρόνο και για την υποστήριξη της συμφωνίας όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων αναφορικά με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ανεξάρτητων προσωπικοτήτων.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στις Βρυξέλλες διαβλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα σχέδιο αναγνώρισης των Παλαιστινίων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει προς την αναγνώριση των Παλαιστινίων, τότε «μια έκρηξη βίας μπορεί να εκδηλωθεί».
Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι με τη συμφωνία του Όσλο το 1993 η ΕΕ δεσμεύθηκε να στηρίξει το σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή και ειδικότερα να υποστηρίζει χρηματοδοτικά τις Παλαστινιακές Αρχές.
Στην παρούσα περίσταση, το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει τη μεταφορά 60 εκ.ευρω στους Παλαιστινίους, ως αντίποινα για τη συμφωνία με του Προέδρου Μ.Αμπάς με το ισλαμιστικό κίνημα της Φατάχ. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 του ετήσιου προϋπολογισμού των Παλαιστινίων και το Ισραήλ δήλωσε πως θα ξεπαγώσει τα λεφτά όταν αναιρεθεί η συμφωνία με τη Φατάχ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σημείο αυτό παρενέβη για να χαλαρώσει την πίεση του Ισραήλ και απελευθέρωσε 85 εκ. ευρω για τις ανάγκες των Παλαιστινίων, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ. «Θα έπρεπε η ΕΕ να αξιώσει από τη Χαμάς την υλοποίηση των όρων που της έχει θέσει το Κουαρτέτο», σημείωσαν αξιωματούχοι του Ισραήλ παραπέμποντας στην αξίωση καταδίκης της χρήσης βίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι την απόφαση του Ισραήλ να παγώσει τα λεφτά των Παλαιστινίων επέκριναν τόσο ο γγ του ΟΗΕ και η Γαλλία, όσο και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως ο Εχούντ Μπάρακ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Βιλνάι, ο οποίος είπε: «Βάλαμε το κάρο πριν απ΄τα άλογα. Θα έπρεπε πρώτα να δούμε ποια χρήση θα είχαν τα χρήματα πριν αντιδράσουμε».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ πάντως σε αυτή τη φάση έχει παγώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και ζητά «κατά απόλυτη προτεραιότητα» τη χάραξη και υλοποίηση ενός προγράμματος «αποσυναρμόλογησης του οπλισμού που βρίσκεται στη Γάζα».