Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, λένε οι New York Times - iefimerida.gr

Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, λένε οι New York Times

Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματική εικόνα παρουσιάζουν για την Ελλάδα οι New York Times, που γράφουν ότι από τον Ιούλιο η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης δίνει ο Νίκος Λέκκας, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος καταγγέλει, για πρώτη φορά, τις τράπεζες ότι παρεμπόδισαν την κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής !

«Τα ταμεία της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιούλιο, αμέσως μετά από τις εκλογές αυτού του μήνα. Στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα ίσως χρειαστεί να σταματήσει παροδικά να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τις εισαγωγές για τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα», επισημαίνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε κεφάλαια που υποτίθεται πως προορίζονται για τις προβληματικές τράπεζες της χώρα και επισημείνει ότι οι Έλληνες ηγέτες δηλώνουν πως παρά το τελευταίο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, έχουν Έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ καθώς τα φορολογικά έσοδα και άλλες πηγές πιθανών εσόδων στερεύουν.

Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται καθώς η Τρόικα παρακράτησε το 1,5 δις ευρώ από την προηγούμενη δόση, που πήγαιναν στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα ακόμη επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν η Τρόικα δώσει αυτά τα λεφτά, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της. «Ένα βασικό συστατικό του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας, είναι η συλλογή περισσότερων φόρων από αυτούς που φοροδιαφεύγουν για χρόνια. Οι φόροι οι οποίοι δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο ανέρχονται σε 45 δις ευρώ, εκ των οποίων μόλις ένα μικρό ποσό θα συλλεχθεί», επισημαίνουν οι New York Times.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, παρατηρείται πλέον αλλαγή της νοοτροπίας σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, κυρίως εξαιτίας της εκστρατείας που ξεκίνησε κατά πλουσίων, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργών και επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών.

«Πλέον αισθάνονται δέος όταν βλέπουν τους επιθεωρητές, καθώς λόγω των πρόσφατων περιστατικών, φαίνεται ότι οι άνθρωποι είτε θα διωχθούν είτε θα κληθούν να πληρώσουν», δηλώνει στους New Yrok Times o Νίκος Μαϊτός, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Αλλά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Νίκου Λέκκα ο οποίος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν παρεμποδίσει περί τις 5.000 αιτήσεις για στοιχεία λογαριασμών από το 2010. «Οι τράπεζες καθυστέρησαν να αποστείλουν τις πληροφορίες περίπου 8-12 μήνες. Και όταν το έκαναν, έστειλαν τεράστιες στοίβες εγγράφων για να γίνει σύγχυση. Μέχρι να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη, τα περισσότερα κεφάλαια είχαν ήδη βγει εκτός χώρας», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ