Με ένα δραματικό εξώφυλλο, όπου απεικονίζεται ένα θρυμματισμένο ευρώ και με τίτλο «SOS Ισπανία. Μια νέα Ελλάδα;» η εφημερίδα Liberation περιγράφει σήμερα την ευρωπαική επικαιρότητα. Η Ευρώπη παλεύει να ξεπεράσει τις αντιφάσεις και αδυναμίες της προκειμένου να αποφύγει ένα ναυάγιο, έναν «Τισπανικό» και να περισώσει το νόμισμά της.
Στην Ευρώπη έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και για πρώτη φορά χθες η Ισπανία ζήτησε επίσημα οικονομική βοήθεια. Η Ισπανία που εκπροσωπεί την τέταρτη οικονομική δύναμη της ευρωπαικής ηπείρου με 1 τρισ. ευρώ επιφάνεια έχει προκαλέσει αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των G7 η Ισπανία και η Ελλάδα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Ολοι προετοιμάζονται πυρετωδώς και για τη Σύνοδο των G20 που θα γίνει στο Μεξικό στις 18 και 19 Ιουνίου καθώς και για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στο τέλος του μηνός.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και όλοι αναμένουν ή μια μείωση των επιτοκίων του ευρώ ή την επισημοποίηση της πρόθεσης για ευρύτερη τραπεζική και οικονομική ενοποίηση στην Ευρώπη.
Καμπανάκι έχει χτυπήσει και στις ΗΠΑ όπου ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να πάρουν και άλλα μέτρα για να αποσοβηθεί η γενικευμένη κρίση. «Είναι σαφές πλέον ότι οι αγορές περιμένουν περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα» είπε ο Μάικλ Φόρμαν. Πρόκειται για τη δεύτερη δραματική παρέμβαση του Λευκού Οίκου καθώς χθες δηλώσεις σε παρόμοιο ύφος είχε κάνει και ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Τζέι Κάρνει.
Σήμερα η Μαδρίτη χρειάζεται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της με πρώτη την Bankia που χρειάζεται άμεσα 19 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ισπανία δεν επιθυμεί να βοηθηθεί από το ΔΝΤ και να ενταχθεί σε κάποιου είδους Μνημόνιο αλλά ζητάει απευθείας χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν το θέλει η Γερμανία, η οποία θα κληθεί να πληρώσει και το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού.
Ήδη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Γιορκ Άσμουσεν δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη, άποψη που προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται τέτοιες λύσεις.
Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πως σε κάθε περίπτωση η «Ευρώπη χρειάζεται ένα master plan» για να βγει από την κρίση και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν αποφάσεις άμεσα!
Την ίδια στιγμή και στην Ιταλία τα προβλήματα «φουντώνουν» καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε μια σημαντική υστέρηση – κατά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις – στις εισπράξεις φόρων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012. Με απλά λόγια η Ρώμη δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να συλλέξει έσοδα και παράλληλα πιέζεται συνεχώς και από τις αγορές, «πληρώνοντας» κι αυτή «αλμυρό» επιτόκιο για να δανείζεται. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε ...
Ταυτόχρονα και η Κύπρος «διολισθαίνει» με τη σειρά της προς τον μηχανισμό στήριξης! Ήδη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Χριστοφίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η χώρα να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα αφορά μόνο τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.